

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA DO CHILI CON CARNE
Opis
PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA DO CHILI CON CARNE
ang. chili con carne;
hiszp. chili con carne;
niem. chili con carne;
fran. chili con carne;
ros. Чили кон карне;
Chili con carne należy do tradycyjnych potraw kuchni meksykańskiej, choć chętnie spożywane jest również w południowych stanach USA, a w ostatnich latach, za sprawą globalizacji, rozpowszechniło się w formie dania typu fastfood na obszarze całego świata. Jego podstawą jest drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej wołowe, choć stosuje się również wieprzowinę, duszone z cebulą, czosnkiem, pomidorami, fasolą i kukurydzą, okraszone dużą ilością ostrej papryki chili oraz doprawione kminem rzymskim, solą i pieprzem. Najczęściej serwuje się je z tortillą (kukurydzianym plackiem) lub gotowanym ryżem. Istnieje również wegetariańska wersja dania określana mianem "chili sin carne" (dosł. chili bez mięsa).
Przypuszcza się, że danie chili con carne zostało wymyślone przez hiszpańskich konkwistadorów podbijających obszary dzisiejszego Meksyku na początku XVI w. Szczególnie popularne stało się trzy wieki później wśród teksańskich kowbojów i mężczyzn pracujących przy budowie pierwszych linii kolejowych. Przygotowywano je z suszonego mięsa, masła, suszonej papryki, mieszanych i gotowanych we wspólnym garnku, później wzbogaconych o dodatek warzyw. Inna teoria zakłada, że wymyślono je jako dla wydłużenia trwałości (i przydatności do spożycia) niewielkich porcji mięsa, jakimi wówczas dysponowano, a które ulegało szybkiemu zepsuciu w gorącym, pustynnym klimacie. Obecnie potrawa uważana jest za oficjalne danie stanowe Teksasu.
SKŁAD: papryka chili, papryka czerwona słodka, sól, kmin rzymski, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Chili con carne
500 g mielonej wołowiny (lub wieprzowiny)
100 g boczku
1-2 średnie cebule
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej chili con carne
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1-2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory z puszki rozdrobnić, boczek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Dodać boczek, a gdy się delikatnie zrumieni, dorzucić mielone mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Następnie dodać przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską chili con carne i pokrojone pomidory. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, później odkryć i gotować aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać czerwoną fasolę i kukurydzę, dokładnie wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty, po czym zostawić z ognia. Podawać z plackami tortilli lub ryżem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka chili, papryka czerwona słodka, sól, kmin rzymski, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni meksykańskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |