PRZYPRAWA DO TACOS DE TORTILLA
ang. seasoning for tacos and tortilla;
hiszp. especias para tacos y tortilla;
niem. Würze für Tacos und Tortillas;
fran. assaisonnement pour tacos et tortillas;
ros. приправа для тако и тортилья;
Tacos de tortilla należy do bardzo popularnych na całym świecie dań kuchni meksykańskiej. Składa się z kukurydzianego placka (tortilli), na który nakłada się duszone mięso przyprawione ostrą papryką, pieprzem i wybranymi ziołami, z dodatkiem duszonej cebuli, czosnku, pomidorów oraz fasoli i kukurydzy. Placki składa się w półksiężyce lub zawija w rurki, niekiedy dodatkowo opiekając lub/i serwując polane czosnkowym dipem i posypane żółtym serem. Pierwotnie podawano je jako zakąskę do zup, jednak ze względu na ich sycący charakter współcześnie bardzo często pojawiają się na stołach jako całkowicie samodzielne danie. Istnieje olbrzymia ilość odmian tacos, różniących się między sobą rodzajem użytego mięsa, dodatków przyprawowych i warzywnych. Niekiedy tacos serwuje się nawet z chapulines – jadalnymi owadami podobnymi do koników polnych, z dodatkiem soku z cytryny i papryki chili..
Przyprawa do tacos de tortilla to uniwersalna przyprawa idealna do podkreślenia smaku wszelkiego rodzaju mięs używanych do przygotowania potrawy. Wyśmienicie uwydatnia aromat drobiu, wołowiny i wieprzowiny, nadaje się do wykorzystania do mięs duszonych, pieczonych, smażonych i grillowanych, jak również przygotowanych na parze. Dzięki dodatkowi słodkiej papryki i chili mięso nabiera apetycznego, złocistego odcienia, jak również wyrazistego smaku z pikantną nutą, które jednak nie powoduje paraliżu kubków smakowych. Dodatek oregano i kminu rzymskiego sprawia, że potrawa z dodatkiem przyprawy staje się łatwostrawna i nie zakłóca procesów trawiennych zachodzących w organizmie. Cebula i czosnek uwydatniają aromat dania, zaś kakao i kwasek cytrynowy zastępujący naturalny sok z cytryny nadają całości egzotycznego charakteru.
SKŁAD: sól, kukurydza, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, czosnek, oregano, cebula, chili, barwnik naturalny-ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Tacos wołowe z mięsa mielonego
8 placków tortilla z kukurydzy
500 g chudego mięsa wołowego (mielonego)
3 ząbki czosnku
25 g przyprawy tacos de tortilla
1 cebula
8 liści sałaty
2 dojrzałe pomidory
5 g liści kolendry
100 g sera cheddar
2 łyżki oleju
Mięso wołowe wymieszać z przyprawą do tacos de tortilla. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Liście sałaty umyć w zimnej wodzie, dokładnie odsączyć i porwać palcami na mniejsze części. Ser żółty zetrzeć na tarce i dużych oczkach.
Placki tortilii ugrzać na patelni. Trzymać w cieple. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć mięso wołowe. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę pomidorów i połowę cebuli. Dusić do miękkości przez około 20 minut. Na każdy placek tortilli nakładać kilka łyżek mięsa. Posypać żółtym serem, nałożyć nieco pomidorów i cebuli, posypać liśćmi sałaty i odrobiną suszonych liści kolendry. Złożyć na pół i od razu podawać.