PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200363

Opis

PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO

ang.  spices for minced meat;
hiszp. especias para carne picada;
niem. Gewürze für Hackfleisch;
fran. épices pour la viande hachée;
ros. специи для мясного фарша;


Mięso mielone stanowi podstawę wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Wszyscy znają smak pulpetów, kotletów mielonych i klopsów, jak również przygotowanych z mielonego nadzienia mięsnego do pierogów, kartaczy, pyz oraz do wypełniania warzyw (papryki, cukinii, pomidorów, itp.). Mięso mielone nierzadko wykorzystywane bywa w formie farszów do takich dań kuchni staropolskiej i kresowej jak pielmieni czy uszka, spożywanych w formie drugiego dania lub jako dodatek do pożywanych zup. A w ostatnich latach Polacy z przyjemnością wykorzystują je do przygotowania soczystych hamburgerów serwowanych najmłodszym niejadkom. 

Niniejsza mieszanka przyprawowa skomponowana została w celu podniesienia walorów smakowych mięsa mielonego, zarówno surowego, jak i już poddanego obróbce (np. gotowanego z myślą o wykorzystaniu w postaci farszu). Dzięki zawartości dużej ilości słodkiej papryki korzystnie wpływa na ostateczny wygląd potrawy, nadając jej ciemno-czerwony, apetyczny wygląd, za obecna w mieszance papryka chili nadaje daniom wyrazistości. Przyprawa doskonale nadaje się do stosowania w formie posypki, może być używana do przygotowania potraw mięsnych smażonych, pieczonych i gotowanych. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa mielonego grillowanego. 


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, cebula, marchew, gorczyca biała, tymianek, papryka czerwona ostra, kolendra, pasternak, lubczyk, rozmaryn, majeranek
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami 


500 g mięsa mielonego (z łopatki)
1 jajko
2 średnie cebule
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
150 ml mleka
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
250 świeżych pieczarek
natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej, sól, pieprz


Cebulę obrać i drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowymi ręcznikami (lub obrać ze skórki) i pokroić (można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami). Natkę pietruszki posiekać na drobno. Pieczarki przełożyć na patelnię, dodać 1/4 posiekanej cebuli i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia Schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku,

Mięso mielone przełożyć do miski lub większego garnka. Dodać pozostałą część cebuli, czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, namoczoną bułkę tartą i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na porcje, z każdej uformować cienki placuszek, na którego środek nakładać niewielką ilość nadzienia z pieczarek. Boki placuszka zawinąć i skleić, formując dłońmi kotlet z pieczarkowym nadzieniem. Obtoczyć w bułce tartej i usmaży na gorącym tłuszczu

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, cebula, marchew, gorczyca biała, tymianek, papryka czerwona ostra, kolendra, pasternak, lubczyk, rozmaryn, majeranek
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia staropolska
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl