PRZYPRAWA SHARENA / SÓL KOLOROWA

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010201513

Opis

PRZYPRAWA SHARENA (sól kolorowa)

ang. Sharena Sol (mixed salt) seasoning;
hiszp. condimiento Sharena Sol;
niem. Sharena Sol Mischsalz;
fran. sharena sol mélangé sel;
ros. Пёстрая соль, болгарскаяс оль;


Sharena sol, czyli „kolorowa sól”, to przyprawa kuchni bułgarskiej, łącząca w sobie zalety wyrazistego smaku cząbru górskiego, soli morskiej oraz pikantnych przypraw tradycyjnie wykorzystywanych do aromatyzacji potraw. Bułgarskie gospodynie zwyczajowo przygotowywały ją samodzielnie w domu, dostosowując jej charakter do indywidualnych preferencji smakowych domowników, dlatego dokładna kompozycja i skład poszczególnych mieszanek dostępnych na rynku i opatrzonych mianem „Sharena Sol” może nieznacznie się różnić. Do grupy niewątpliwie powtarzających się składników należą jednak bezsprzecznie cząber górski, sól morska, czerwona papryka, prażone, a następnie mielone ziarna kukurydzy oraz czarny pieprz i tymianek. Podstawowy skład przyprawy uzupełniają najczęściej oregano, kminek, rozmaryn i bazylia, choć zdarza się wzbogacać mieszankę również nacią pietruszki, rozmarynem i szczyptą czerwonego pieprzu. 

Kolorowa sól łączy w sobie zalety zwykłej przyprawy oraz produktu korzystnie oddziałującego na zdrowie. Idealnie nadaje się do aromatyzacji białego i czerwonego mięsa, w tym dziczyzny, może być wykorzystywana do doprawiania potraw pieczonych, smażonych i duszonych oraz opiekanych na grillu. Już niewielka ilość wystarczy do urozmaicenia smaku nabiału, potraw jajecznych czy dań jarskich. Dzięki obecności licznych olejków lotnych oraz substancji czynnych obecnych w cząbrze, tymianku, kminku i oregano, Sharena Sol wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci i przeciwdziała nieprzyjemnym wzdęciom. Reguluje pracę układu pokarmowego, w tym wątroby i jelit. Wszystkim potrawom nadaje intensywnego, ziołowego smaku i aromatu. 


SKŁAD:
 cząber górski, papryka słodka, kukurydza, oregano, kozieradka, kmin rzymski, sól morska, pieprz czarny mielony, tymianek;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kawarma - wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

500 g szynki wieprzowej,
2 średnie cebule,
2 duże pory,
2 marchewki,
1 liść laurowy,

20 g przyprawy sharena
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki pieprzu


Z wina, papryki, koncentratu pomidorowego i pieprzu przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą sharena. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso i dodać marchew. Smażyć przez kilka minut do zrumienienia mięsa, często mieszając. Przełożyć do osobnej miski, zalać marynatą, odstawić na godzinę.

Por pokroić w talarki, cebulę w piórka. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oleju, po czym podlać wodą i dusić jeszcze kilka minut. Dodać mięso i marynatę, doprawić chili i liściem laurowym. Dusić aż do miękkości. Gdyby w tym czasie sos nadmiernie zgęstniał, można dolać niewielką ilość wody. Na kilka minut przed końcem gotowania całą potrawę doprawić do smaku solą sharena. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.


Dane techniczne

Postać mielona
Skład cząber górski, papryka słodka, kukurydza, oregano, kozieradka, kmin rzymski, sól morska, pieprz czarny, tymianek
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania kuchni gruzińskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl