PRZYPRAWA SHARENA / SÓL KOLOROWA
Opis
PRZYPRAWA SHARENA (sól kolorowa)
ang. Sharena Sol (mixed salt) seasoning;
hiszp. condimiento Sharena Sol;
niem. Sharena Sol Mischsalz;
fran. sharena sol mélangé sel;
ros. Пёстрая соль, болгарскаяс оль;
Sharena sol, czyli „kolorowa sól”, to przyprawa kuchni bułgarskiej, łącząca w sobie zalety wyrazistego smaku cząbru górskiego, soli morskiej oraz pikantnych przypraw tradycyjnie wykorzystywanych do aromatyzacji potraw. Bułgarskie gospodynie zwyczajowo przygotowywały ją samodzielnie w domu, dostosowując jej charakter do indywidualnych preferencji smakowych domowników, dlatego dokładna kompozycja i skład poszczególnych mieszanek dostępnych na rynku i opatrzonych mianem „Sharena Sol” może nieznacznie się różnić. Do grupy niewątpliwie powtarzających się składników należą jednak bezsprzecznie cząber górski, sól morska, czerwona papryka, prażone, a następnie mielone ziarna kukurydzy oraz czarny pieprz i tymianek. Podstawowy skład przyprawy uzupełniają najczęściej oregano, kminek, rozmaryn i bazylia, choć zdarza się wzbogacać mieszankę również nacią pietruszki, rozmarynem i szczyptą czerwonego pieprzu.
Kolorowa sól łączy w sobie zalety zwykłej przyprawy oraz produktu korzystnie oddziałującego na zdrowie. Idealnie nadaje się do aromatyzacji białego i czerwonego mięsa, w tym dziczyzny, może być wykorzystywana do doprawiania potraw pieczonych, smażonych i duszonych oraz opiekanych na grillu. Już niewielka ilość wystarczy do urozmaicenia smaku nabiału, potraw jajecznych czy dań jarskich. Dzięki obecności licznych olejków lotnych oraz substancji czynnych obecnych w cząbrze, tymianku, kminku i oregano, Sharena Sol wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci i przeciwdziała nieprzyjemnym wzdęciom. Reguluje pracę układu pokarmowego, w tym wątroby i jelit. Wszystkim potrawom nadaje intensywnego, ziołowego smaku i aromatu.
SKŁAD: cząber górski, papryka słodka, kukurydza, oregano, kozieradka, kmin rzymski, sól morska, pieprz czarny mielony, tymianek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kawarma - wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
500 g szynki wieprzowej,
2 średnie cebule,
2 duże pory,
2 marchewki,
1 liść laurowy,
20 g przyprawy sharena
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki pieprzu
Z wina, papryki, koncentratu pomidorowego i pieprzu przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą sharena. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso i dodać marchew. Smażyć przez kilka minut do zrumienienia mięsa, często mieszając. Przełożyć do osobnej miski, zalać marynatą, odstawić na godzinę.
Por pokroić w talarki, cebulę w piórka. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oleju, po czym podlać wodą i dusić jeszcze kilka minut. Dodać mięso i marynatę, doprawić chili i liściem laurowym. Dusić aż do miękkości. Gdyby w tym czasie sos nadmiernie zgęstniał, można dolać niewielką ilość wody. Na kilka minut przed końcem gotowania całą potrawę doprawić do smaku solą sharena. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | cząber górski, papryka słodka, kukurydza, oregano, kozieradka, kmin rzymski, sól morska, pieprz czarny, tymianek |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania kuchni gruzińskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |