KWIAT SOLI MORSKIEJ BIAŁY
Opis
KWIAT SOLI MORSKIEJ BIAŁY
(Salis mare)
ang. fleur de la sel white;
hiszp. flor de sal blanca;
niem. fleur de la sel weißen;
fran. fleur de la sel white;
ros. Цветок белой соли;
Kwiat soli morskiej zaliczany jest do najszlachetniejszych i zarazem najdroższych znanych rodzajów soli spożywczej. Powstaje w procesie powolnego odparowywania wody oceanicznej zgromadzonej w płytkich basenach nadmorskich, prowadzonym w specyficznych warunkach klimatycznych: wyłącznie w bardzo słoneczne i całkowicie bezwietrzne dni. Tylko w taką pogodę kryształy soli formują charakterystyczne w kształcie piramidki, które następnie zbierane są ręcznie za pomocą drewnianych szpachelek umożliwiających ich odłowienie bez naruszenia ich wyjątkowej struktury. Następnie piramidki usypywane są w hałdy i pozostawiane na słońcu przez około dwa tygodnia dla ostatecznego wytracenia nadmiaru wilgotności. Tak spreparowane nadają się już do bezpośredniego spożycia.
DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE
Kwiat soli morskiej to doskonały środek spożywczy. Może być dodawany do potraw w zastępstwie soli warzonej, uzupełniając niedobory substancji mineralnych w diecie. Bogaty w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz mangan ułatwia zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Cechuje się delikatną strukturą i łagodnym smakiem, dlatego zaleca się jego wykorzystanie do przygotowania lekkich, puszystych sałatek. Z powodzeniem może być również używany jako składnik marynat i mieszanek przyprawowych do mięs, ponieważ jej unikalne właściwości przeciwdziałają utracie wody, gwarantując wyjątkową soczystość pieczeni. W przypadku potraw gotowanych i duszonych należy dodawać go pod sam koniec obróbki termicznej. Kwiat soli morskiej nadaje się także do doprawiania słodkich deserów i podkreślania smaku karmelu. Ze względu na wyjątkowy kształt stanowi niebanalną dekorację potraw.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadciśnienie, choroby nerek powodujące zatrzymanie moczu w organizmie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | Sól morska |
Postać | krystaliczna, kształt piramidek |
Skład | 100% NaCl |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | - |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dekoracja potraw |
Kraj pochodzenia | Indie |