KWIAT SOLI MORSKIEJ CZARNY
Opis
KWIAT SOLI MORSKIEJ CZARNY
(Salis mare)
ang. fleur de la sel black;
hiszp. flor de sal negra;
niem. fleur de la sel schwarz;
fran. fleur de la sel noir;
ros. Цветок черной соли;
Kwiat soli morskiej zaliczany jest do najszlachetniejszych i zarazem najdroższych znanych rodzajów soli spożywczej. Powstaje w procesie powolnego odparowywania wody oceanicznej zgromadzonej w płytkich basenach nadmorskich, prowadzonym w specyficznych warunkach klimatycznych: wyłącznie w bardzo słoneczne i całkowicie bezwietrzne dni. Tylko w taką pogodę kryształy soli formują charakterystyczne w kształcie piramidki, które następnie zbierane są ręcznie za pomocą drewnianych szpachelek umożliwiających ich odłowienie bez naruszenia ich wyjątkowej struktury. Następnie piramidki usypywane są w hałdy i pozostawiane na słońcu przez około dwa tygodnia dla ostatecznego wytracenia nadmiaru wilgotności. Tak spreparowane nadają się już do bezpośredniego spożycia. Czarny kwiat soli morskiej swoje wyjątkowe, ciemne zabarwienie zawdzięcza domieszkom węgla aktywnego i popiołów wulkanicznych.
DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE
Kwiat soli morskiej to doskonały środek spożywczy. Może być dodawany do potraw w zastępstwie soli warzonej, uzupełniając niedobory substancji mineralnych w diecie. Bogaty w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz mangan ułatwia zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Cechuje się delikatną strukturą i łagodnym smakiem, dlatego zaleca się jego wykorzystanie do przygotowania lekkich, puszystych sałatek. Z powodzeniem może być również używany jako składnik marynat i mieszanek przyprawowych do mięs, ponieważ jej unikalne właściwości przeciwdziałają utracie wody, gwarantując wyjątkową soczystość pieczeni. W przypadku potraw gotowanych i duszonych należy dodawać go pod sam koniec obróbki termicznej. Kwiat soli morskiej nadaje się także do doprawiania słodkich deserów i podkreślania smaku karmelu. Ze względu na wyjątkowy kształt stanowi niebanalną dekorację potraw.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadciśnienie, choroby nerek powodujące zatrzymanie moczu w organizmie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | Sól morska |
Postać | krystaliczna, kształt piramidek |
Skład | 100% NaCl |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | - |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dekoracja potraw |
Kraj pochodzenia | Indie |