PRZYPRAWA DO SZASZŁYKÓW

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł

Cena regularna:

2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200443

Opis

PRZYPRAWA DO SZASZŁYKÓW

ang. seasoning for shashlik;
hiszp. especias para shashlik (brochetas);
niem. Würze für Schaschlik;
fran. assaisonnement pour chachlik;
ros. приправа для шашлыка;


Szaszłyki, czyli kawałki mięsa rozdzielone warzywami, wbite na rożen lub szpikulec i pieczone nad ogniem lub na grillu, to popularne danie wywodzące się z dalekich stepów Azji. Zawdzięczamy je pasterzom i koczownikom, dla których najprostszą i najszybszą metodą przyrządzenia ciepłego posiłku było upieczenie dostępnych składników nad ogniskiem. Tradycyjnie do przygotowania szaszłyków używano surowej, solonej baraniny, jagnięciny lub drobiu,  jednak współcześnie równie dużą popularnością w Europie i obu Amerykach cieszą się szaszłyki wieprzowe. Potrawa wyróżnia się urozmaiconym stylem i różnorodnymi, soczystymi kolorami, zależnymi od rodzaju użytych dodatków warzywnych.

Przyprawa do szaszłyków to aromatyczna i niezwykle bogata kompozycja ziół i warzyw podkreślająca naturalny smak mięs pieczonych w formie szaszłyków. Doskonale nadaje się do ryb i szaszłyków wegetariańskich, może być również użyta jako marynata (po uprzednim zmieszaniu z olejem). Można ją wykorzystać jako przyprawę do mięs pieczonych na ruszcie i w piekarniku, jak również smażonych na grillu i na patelni. Bardzo dobrze sprawdza się jako mieszanka uzupełniająca do posypywania potraw podczas obróbki cieplnej. Dzięki jasnej barwie nie wyróżnia się podczas opiekania i z powodzeniem może być  używana do doprawiania warzyw, podkreślając ich naturalny bukiet smakowy.


SKŁAD:
sól, kukurydza, gorczyca, cukier, kolendra, cząber, majeranek, tymianek, pietruszka, imbir, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;


SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem

1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
30 dag boczku pokrojonego w plastry
1 cebula,
4 pieczarki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek,
sok z jednej cytryny
20 g przyprawy do szaszłyków


Przygotować marynatę mieszając oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i 3/4 przyprawy do szaszłyków. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w duże kostki, boczek w grube plastry, a cebulę - w ćwiartki. Warzywa posypać pozostałą częścią przyprawy do szaszłyków. Na długie szpikulce nabijać kolejno mięso z kurczaka, warzywa i boczek. Opiekać na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu aż mięso z kurczaka przyrumieni się ze wszystkich stron. Warto użyć tacek aluminiowych, aby szaszłyki „dochodziły” w naturalnym sosie wydzielanym podczas pieczenia.
 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, kukurydza, gorczyca, cukier, kolendra, cząber, majeranek, tymianek, pietruszka, imbir, barwnik naturalny- ekstrakt papryki
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw warzywnych i mięsnych z grilla
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl