PRZYPRAWA DO SZASZŁYKÓW
Opis
PRZYPRAWA DO SZASZŁYKÓW
ang. seasoning for shashlik;
hiszp. especias para shashlik (brochetas);
niem. Würze für Schaschlik;
fran. assaisonnement pour chachlik;
ros. приправа для шашлыка;
Szaszłyki, czyli kawałki mięsa rozdzielone warzywami, wbite na rożen lub szpikulec i pieczone nad ogniem lub na grillu, to popularne danie wywodzące się z dalekich stepów Azji. Zawdzięczamy je pasterzom i koczownikom, dla których najprostszą i najszybszą metodą przyrządzenia ciepłego posiłku było upieczenie dostępnych składników nad ogniskiem. Tradycyjnie do przygotowania szaszłyków używano surowej, solonej baraniny, jagnięciny lub drobiu, jednak współcześnie równie dużą popularnością w Europie i obu Amerykach cieszą się szaszłyki wieprzowe. Potrawa wyróżnia się urozmaiconym stylem i różnorodnymi, soczystymi kolorami, zależnymi od rodzaju użytych dodatków warzywnych.
Przyprawa do szaszłyków to aromatyczna i niezwykle bogata kompozycja ziół i warzyw podkreślająca naturalny smak mięs pieczonych w formie szaszłyków. Doskonale nadaje się do ryb i szaszłyków wegetariańskich, może być również użyta jako marynata (po uprzednim zmieszaniu z olejem). Można ją wykorzystać jako przyprawę do mięs pieczonych na ruszcie i w piekarniku, jak również smażonych na grillu i na patelni. Bardzo dobrze sprawdza się jako mieszanka uzupełniająca do posypywania potraw podczas obróbki cieplnej. Dzięki jasnej barwie nie wyróżnia się podczas opiekania i z powodzeniem może być używana do doprawiania warzyw, podkreślając ich naturalny bukiet smakowy.
SKŁAD: sól, kukurydza, gorczyca, cukier, kolendra, cząber, majeranek, tymianek, pietruszka, imbir, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
30 dag boczku pokrojonego w plastry
1 cebula,
4 pieczarki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek,
sok z jednej cytryny
20 g przyprawy do szaszłyków
Przygotować marynatę mieszając oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i 3/4 przyprawy do szaszłyków. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w duże kostki, boczek w grube plastry, a cebulę - w ćwiartki. Warzywa posypać pozostałą częścią przyprawy do szaszłyków. Na długie szpikulce nabijać kolejno mięso z kurczaka, warzywa i boczek. Opiekać na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu aż mięso z kurczaka przyrumieni się ze wszystkich stron. Warto użyć tacek aluminiowych, aby szaszłyki „dochodziły” w naturalnym sosie wydzielanym podczas pieczenia.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kukurydza, gorczyca, cukier, kolendra, cząber, majeranek, tymianek, pietruszka, imbir, barwnik naturalny- ekstrakt papryki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw warzywnych i mięsnych z grilla |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |