PRZYPRAWA DO STEKÓW GRILL ARGENTYŃSKI
Opis
PRZYPRAWA DO STEKÓW "GRILL ARGENTYŃSKI"
ang. spices for argentinian style grilled steak;
hiszp. condimiento para la carne asada a la parrilla al estilo argentino;
niem. Gewürze für argentinischen Stil gegrilltes Steak;
fran. épices pour le steak grillé la argentin;
ros. специи для аргентинский стиль стейк на гриле;
Kuchnia argentyńska kojarzy się przede wszystkim z ogromną ilością czerwonego mięsa, przyrządzanego i podawanego na wiele różnych sposobów. Na argentyńskich stołach bezapelacyjnie króluje wołowina, z której powstaje większość tradycyjnych, lokalnych potraw, takich jak bife de lomo i tira de asado, czyli wołowa polędwiczka i wołowe żeberka, jak również chuletas (kotlety wołowe), matambre relleno (rolada wołowa) czy empanadas, czyli rodzaj pierogów z mięsnym (wołowym) nadzieniem. Do najbardziej rozpowszechnionych sposobów przygotowania potraw należy z kolei grill, nazywany w Argentynie „parilla”. Grillowane mięso spożywa się najczęściej z pieczywem i chimichurri, stanowiącym rodzaj marynaty opartej na czosnku, papryce i mieszance aromatycznych ziół wspomagających trawienie.
Przyprawa „Grill Argentyński” to aromatyczna i delikatnie pikantna kompozycja podkreślająca naturalne walory smakowe wysokiej jakości mięsa przeznaczonego do grillowania. Nadaje pieczeniom apetycznego, smakowitego koloru ciemnego brązu. Dzięki obecności grubo mielonych składników oraz całych ziaren gorczycy nadaje się to tworzenia chrupiącej, atrakcyjnej wizualnie posypki, zaś ze względu na obecność tymianku ułatwia trawienie nawet bardziej wysmażonych kawałków mięsa. Może być z powodzeniem wykorzystywana do przyprawiania mięsa mielonego, kotletów, steków i medalionów. Z powodzeniem nadaje się do stosowania do produkcji domowych wędlin, w szczególności wędzonej kiełbasy i ciemnego salcesonu.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, kozieradka, gorczyca biała, cebula, cukier, czosnek, pieprz czarny, kolendra, aromat- (zawiera gluten), tymianek
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Steki po argentyńsku
2 steki wołowe
100 g boczku wędzonego
2 jaja
25 g przyprawy grill argentyński do steków
olej
Mięso na steki opłukać pod zimną wodą, osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych, po czym rozbić za pomocą tłuczka na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Obficie posypać przyprawą grill argentyński do steków, po czym odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupkie skwarki. Gorące skwarki zdjąć z patelni, a na wytopionym z nich tłuszczu posadzić jajka. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i ostrym ogniu smażyć steki: po ok. 3 minuty z każdej strony. Steki podawać gorące, na każdy nałożyć jajko sadzone i posypać smażonym boczkiem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, kozieradka, gorczyca biała, cebula, cukier, czosnek, pieprz czarny, kolendra, aromat- (zawiera gluten), tymianek |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do steków i dań z wołowiny |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |