PRZYPRAWA DO GRILLA TRADYCYJNA
ang. traditional grilled dish seasoning;
hiszp. especias tradicionales para platos de parilla;
niem. traditionellen Grillen Gewürze;
fran. Épices traditionneles pour plate de la plancha;
ros. традиционные специй блюда на гриле;
Pierwsze promienie wiosennego słońca to zielone światło dla miłośników gotowania w plenerze. Grillowanie, czyli przyrządzanie potraw opiekanych na ruszcie, jest prawdziwą sztuką, a jednocześnie pozwala na niekończące poszukiwanie nowych smaków tradycyjnych kompozycji kulinarnych. Jednym ze sposobów wydobycia najczystszej esencji smakowych i kompletnego aromatycznego bukietu jest stosowanie mieszanek ziołowych uwydatniających naturalne walory produktów używanych do gotowania.
Przyprawa tradycyjna do grilla to wyjątkowo aromatyczna kompozycja drobno zmielonych ziół sporządzona z myślą o wszystkich potrawach mięsnych i warzywnych przyrządzanych na grillu. Wzbogaca smak kiełbas, karkówki, boczku, szaszłyków wieprzowych i drobiowych, ryb, papryki, pomidorów, cebuli, cukinii, bakłażanów oraz innych mięs i warzyw tradycyjnie opiekanych na ruszcie. Ze względu na swoją drobną gramaturę nie przypala się, lecz stanowi jednolitą formę panierki. Może być stosowana również w postaci marynaty po uprzednim wymieszaniu z olejem. Doskonale sprawdza się również jako przyprawa do mięs i warzyw opiekanych w piekarniku oraz smażonych na patelni.
SKŁAD: sól, papryka czerwona mielona słodka, czosnek, marchew, pasternak, curry - 6%, gorczyca biała;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Grillowany dorsz na sałatce z fasoli
800 g jogurtu typu greckiego
2 filety z dorsza
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 puszka fasoli czerwone
1 puszka fasoli białej
1 puszka ciecierzycy
zielona kolendra
20 g przyprawy tradycyjnej do grilla
szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz czarny mielony
Filety z dorsza posypać przyprawą tradycyjną do grilla, oprószyć niewielką ilością pieprzu cytrynowego (wyłącznie dla nadania kwaskowatego posmaku) i owinąć plastrami szynki parmeńskiej. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotować sałatkę: fasolę i ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać z posiekaną kolendrą i oliwą z oliwek, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rybne grillować na aluminiowej tacce po 10 minut z każdej strony. Podawać ułożone na sałatce z fasoli i posypane czarnym pieprzem.