PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO DIABELSKU

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010201013

Opis

PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO DIABELSKU
 

ang. “deviled” condiment for chicken;
hiszp. condimiento para carne de pollo a la diabla;
niem. Klassische "Teufel” Gewürz für Huhn;
fran. condiment pour le poulet deviled;
ros. "дьявол" приправадлякурицы;


Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych. 

Przyprawa „Kurczak po Diabelsku” jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych. Składa się w większości z pikantnych przypraw dopełniających naturalne bogactwo smaku każdej potrawy z dodatkiem mięsa, jak również aromatycznych ziół nadających całości dania niepowtarzalnej nuty zapachowej. Mieszanka ma charakter uniwersalny, łączy zarówno ostre smaki, jak i zioła ułatwiające trawienie. Dzięki zawartości papryki dania mięsne uzyskują apetyczny, czerwono-brązowy kolor, zaś cząber i tymianek chronią żołądek i jelita przed zbyt agresywnym działaniem kapsaicyny. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. „Kurczak po diabelsku” idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.


SKŁAD:
sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, chili, majeranek, kminek, cząber, ekstrakt papryki - barwnik naturalny
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ćwiartki kurczaka po diabelsku

4 ćwiartki z kurczaka,
100 g chudego boczku,
2 średnie cebule
200 g pieczarek
200 g czerwonej papryki
50 g przecieru pomidorowego
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
100 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
20 g przyprawy kurczak po diabelsku
1 listek laurowy
3 owoce ziarna angielskiego
Sól do smaku, oliwa z oliwek

Mięso drobiowe umyć pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Z przyprawy do kurczaka po diabelsku i 1 łyżki oliwy z oliwy przygotować marynatę, którą natrzeć ćwiartki i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie boczek pokroić w paski. Cebulę i pieczarki obrać ze skóry, cebulę skroić w kostkę, a pieczarki w plastry. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Czosnek posiekać. W głębokim naczyniu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zesmażyc boczek, po czym włożyć ćwiartki z kurczaka. Zezłocić z każdej strony, dodać czosnek, paprykę, cebulę i paprykę. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć 10 minut często mieszając i pilnując, by warzywa się nie przypaliły. Po upływie 10 minut wszystko zalać bulionem i winem i zaciągnąć przecierem pomidorowym. Dusić do miękkości. Podawać z ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, chili, majeranek, kminek, cząber, ekstrakt papryki - barwnik naturalny
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw drobiowych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl