PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO DIABELSKU
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO DIABELSKU
ang. “deviled” condiment for chicken;
hiszp. condimiento para carne de pollo a la diabla;
niem. Klassische "Teufel” Gewürz für Huhn;
fran. condiment pour le poulet deviled;
ros. "дьявол" приправадлякурицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa „Kurczak po Diabelsku” jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych. Składa się w większości z pikantnych przypraw dopełniających naturalne bogactwo smaku każdej potrawy z dodatkiem mięsa, jak również aromatycznych ziół nadających całości dania niepowtarzalnej nuty zapachowej. Mieszanka ma charakter uniwersalny, łączy zarówno ostre smaki, jak i zioła ułatwiające trawienie. Dzięki zawartości papryki dania mięsne uzyskują apetyczny, czerwono-brązowy kolor, zaś cząber i tymianek chronią żołądek i jelita przed zbyt agresywnym działaniem kapsaicyny. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. „Kurczak po diabelsku” idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, chili, majeranek, kminek, cząber, ekstrakt papryki - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Ćwiartki kurczaka po diabelsku
4 ćwiartki z kurczaka,
100 g chudego boczku,
2 średnie cebule
200 g pieczarek
200 g czerwonej papryki
50 g przecieru pomidorowego
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
100 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
20 g przyprawy kurczak po diabelsku
1 listek laurowy
3 owoce ziarna angielskiego
Sól do smaku, oliwa z oliwek
Mięso drobiowe umyć pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Z przyprawy do kurczaka po diabelsku i 1 łyżki oliwy z oliwy przygotować marynatę, którą natrzeć ćwiartki i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie boczek pokroić w paski. Cebulę i pieczarki obrać ze skóry, cebulę skroić w kostkę, a pieczarki w plastry. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Czosnek posiekać. W głębokim naczyniu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zesmażyc boczek, po czym włożyć ćwiartki z kurczaka. Zezłocić z każdej strony, dodać czosnek, paprykę, cebulę i paprykę. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć 10 minut często mieszając i pilnując, by warzywa się nie przypaliły. Po upływie 10 minut wszystko zalać bulionem i winem i zaciągnąć przecierem pomidorowym. Dusić do miękkości. Podawać z ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, chili, majeranek, kminek, cząber, ekstrakt papryki - barwnik naturalny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |