Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO STAROPOLSKU

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,69 zł 1.69
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO STAROPOLSKU

ang. seasoning for chicken Polish style;
hiszp. especias para pollo al estilo polaco;
niem. Würze für Huhn polnischen Stil;
fran. assaisonnement pour poulet à la polonaise;
ros. риправа для курицы в польском стиле;


Drób stanowi jedną z podstaw naszej narodowej gastronomii. Na staropolskich stołach gości od ponad tysiąca lat, do niedawna najczęściej w formie pieczonej. Kurczaki podawano zazwyczaj w formie nadziewanej podrobami i kaszą, z dodatkiem dużej ilości ziół oraz gałki muszkatołowej, nadającej potrawie bardzo głębokiego, lekko gorzkawego posmaku. W późniejszych latach zestaw tradycyjnych przypraw uzupełniono o orientalne imbir i ziele angielskie, dzięki którym ostateczny aromat dań zdecydowanie zyskał na pikantności. Mieszanki używano przede wszystkim do nacierania mięsa, jako główny składnik marynat oraz jako dodatek do farszu.

Również współcześnie pieczony kurczak faszerowany przygotowany na sposób staropolski to jedno z ulubionych dań całych polskich rodzin, serwowanych podczas tradycyjnych, familijnych weekendów. Prosty do przygotowania również dla osób o niewielkim doświadczeniu kulinarnym, zawsze zachwyca głębokim korzennym smakiem i gwarantuje udany finał każdego pieczenia. Mieszanka idealnie nadaje się do nacierania mięsa przed pieczeniem, duszeniem i gotowaniem, może być również wykorzystana do przyrządzenia aromatycznych sosów do pieczeni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju farszów drobiowych na bazie podrobów (w szczególności wątróbki), kasz, ryżu i pieczarek oraz do uzupełnienia smaku świeżej zieleniny stanowiącej skład najbardziej popularnych rodzajów nadzienia.


SKŁAD:
sól, pietruszka, marchew, kminek, papryka ostra, cebula, majeranek, cukier, imbir, koper, kolendra, cząber, czosnek, papryka - barwnik naturalny;


SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kurczak po staropolsku

1 tuszka z kurczaka (ok. 1,2 kg)
250 g wątróbki drobiowej
50 g masła
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
25 g przyprawy do kurczaka po staropolsku
1 cytryna


Kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie, następnie osuszyć papierowymi recznikami i dokładnie natrzeć połową przyprawy do kurczaka po staropolsku oraz sokiem z cytryny. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować farsz: miękkie masło utrzeć z żółtkiem na puszystą masę. Z białka ubić pianę i dodać do masy. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Wątróbkę pokroić na małe kawałki, a koperek i pietruszkę - drobno posiekać. Podroby, zieleninę, namoczoną bułkę i masło połączyć, doprawić do smaku drugą połową przyprawy do kurczaka po staropolsku i, jeśli to konieczne, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem dokładnie wypełnić tuszkę z kurczaka i zaszyć mięso lub spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć do natartego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piec w temp. 200 st.C. przez ok. 60 minut podlewając kurczaka naturalnie wydzielonym sosem.

Dane techniczne

Postać mielona
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl