PRZYPRAWA DO KACZKI
Opis
PRZYPRAWA DO KACZKI
ang. duck seasoning;
hiszp. especias para carne de pato;
niem. Gewürze für entenfleisch;
fran. épices pour viande de canard;
ros. специя для утятина;
Kaczki domowe to udomowiana forma dzikich kaczek krzyżówek, których regularną hodowlę zapoczątkowano pomiędzy 3,5 a 2,5 tys. lat p.n.e. w Chinach i południowej Europie. Ptaki cenione są ze względu na swoją użyteczność gospodarską: dostarczają jaj, pierza, jak również bardzo smacznego mięsa. Na przestrzeni lat wyhodowano również wiele odmian ozdobnych trzymanych w celach hobbystycznych.
W zależności od rasy, kaczki osiągają wagę 3 do nawet 5 kg i składają około 150 jaj rocznie. Dostarczają mięsa o wysokich walorach smakowych, które, w odróżnieniu od chudego mięsa kurcząt i indyków, wyróżnia się wyższą zawartością tłuszczu i większą twardością, dlatego cieszy się uznaniem głównie wśród koneserów mięsnych potraw. Jest również zdrowe - dostarcza, obok białka, także fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Zalecane jest szczególnie osobom ciężko pracującym fizycznie, wydatkującym duże ilości energii lub rekonwalescentom pragnącym odzyskać kilogramy utracone podczas choroby.
Recepturę przyprawy do kaczki opracowano w taki sposób, by jej składniki podkreślały unikalne walory smakowe mięsa, a jednocześnie korzystnie oddziaływały na kład pokarmowy, ułatwiając trawienie ciężkostrawnych tłuszczów. Przyprawa doskonale nadaje się do zastosowania zarówno do tradycyjnej kaczki z jabłkami pieczonej we własnym tłuszczu, jak i kaczek nadziewanych, pieczonych lub smażonych z pomarańczami, brzoskwiniami lub ziemniakami.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, tymianek, czosnek, cukier, cebula, pasternak, pieprz czarny, majeranek, gorczyca biała, aromat, rozmaryn;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kaczka w pomarańczach
1 kaczka
4 pomarańcze
3 łyżki dżemu pomarańczowego
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka masła
2 łyżki przyprawy do kaczki
Tuszę kaczki dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, po czym dokładnie natrzeć dużą ilością przyprawy do kaczki. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Jedną z pomarańczy obrać i podzielić na ćwiartki. Włożyć do środka tuszy i zaszyć otwór. Udka przewiązać nicią tak, by przylegały do kuperka. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, podlać 100 ml wody i piec w piekarniku w temperaturze 220 st.C przez około 1,5 godziny. W połowie pieczenia tuszkę obrócić. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso dokładnie wysmarować dżemem. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce na drobne wiórki, a z miąższu wycisnąć sok. W garnku o grubym dnie skarmelizować cukier, dodać sok pomarańczowy, tłuszcz powstały w czasie pieczenia i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Pozostałe pomarańcze pokroić w plasterki. Kaczkę podawać na półmisku obłożoną plastrami pomarańczy, polaną słodkim sosem pomarańczowym i posypaną wiórkami ze skórki pomarańczowej.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, tymianek, czosnek, cebula, pasternak, pieprz czarny, majeranek, gorczyca biała, aromat, rozmaryn |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | potrawy drobiowe, w szczególności z kaczki |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |