PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA
ang. classic spicy condiment for chicken;
hiszp. condimiento clásico picante para carne de pollo;
niem. Klassische pikant Gewürz für Huhn;
fran. condiment classique piquant pour le poulet;
ros. классический пряный приправа для курицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa do kurczaka pikantna z pewnością zadowoli wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Mieszanka bazuje na tradycyjnej kompozycji przypraw stosowanych do doprawiania drobiu, jednak zawiera zdecydowanie wyższe stężenie pikantnych składników. Ostateczny charakter potrawy nadawany jest przez paprykę chili i czosnek, podczas gdy aromaty uzupełnia sól i papryka słodka, zaś za wartości wizualne odpowiada kurkuma, która nadaje daniom apetyczną, złocistą barwę. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: papryka czerwona słodka, sól, papryka chilli, cukier, czosnek, aromat;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pikantne udka z kurczaka z miodem
8 udek z kurczaka
2-3 łyżki płynnego miodu
6 łyżek sosu sojowego
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
25 g przyprawy klasycznej do kurczaka pikantnej
olej
Miód wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, imbirem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantną przyprawą do kurczaka. Można dodać odrobinę oleju. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso i wstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Co godzinę udka odwracać dla równomiernego rozprowadzenia marynaty. Następnie ułożyć mięso w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać olejem i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 st.C.