PRZYPRAWA AMERICAN CHICKEN
Opis
PRZYPRAWA AMERICAN CHICKEN
ang. american chicken seasoning;
hiszp. especias a american chicken;
niem. Gewürz für American Chicken;
fran. épices pour american chicken;
ros. специи для american chicken американская курица;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa do kurczaka American Chicken jest niestandardową kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych, a w szczególności - pieczeni z kurczaka i indyka. Wyróżnia się intensywnym aromatem łączącym orientalne nuty korzenne z tradycyjnym smakiem zielonych ziół. Dzięki zawartości słodkiej papryki i kurkumy mięso po przygotowaniu zyskuje intensywną, złocisto-czerwoną barwę, a niewielki dodatek papryki chilli oraz gorczycy odpowiada za nadanie potrawie delikatnej ostrości. Czosnek i imbir - uwypuklają naturalny aromat drobiu, zaś dopełnienie całości stanowi połączenie aromatycznego cynamonu z mielonymi ziarnami kolendry i kozieradki. Przyprawą American Chicken można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: papryka czerwona, kolendra, cynamon, oregano, pieprz czarny, papryka chili, czosnek, curry, imbir mielony, kozieradka;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak po amerykańsku
1 cały kurczak
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
2 średnie ziemniaki
1 duża cebula
25 g przyprawy American Chicken
oliwa, sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Mięso posolić do smaku (również w środku) i obficie natrzeć przyprawą American Chicken. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować farsz warzywny: paprykę wydrążyć i pokroić w drobne paski lub kostkę, cebulę posiekać w piórka, seler naciowy pokroić w talarki. Kukurydzę odsączyć. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać paprykę i selera i dusić na wolnym ogniu 5-7 minut. Ziemniaki rozgnieść i połączyć z warzywami. Na koniec dodać kukurydzę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę i obwiązać mięso nicią, aby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
Kurczaka delikatnie skropić oliwą, przełożyć do folii do pieczenia, ułożyć w brytfance. Piec w temp. 180 st. C. przez około 80-90 minut. Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia rozciąć folię, aby wierzch pieczeni ładnie się zarumienił, a skórka zrobiła krucha i chrupiąca.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona słodka, kolendra, cynamon wonny mielony, oregano, pieprz czarny, papryka chili, czosnek, curry (5%), kurkuma, gorczyca biała, koperek, imbir, kozieradka |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | kuchnia amerykańska, potrawy z drobiu |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |