PRZYPRAWA DO KURCZAKA ZIOŁOWA
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA ZIOŁOWA
ang. herb condiment for chicken;
hiszp. condimiento con hierbas para carne de pollo;
niem. Kräuter Gewürz für Huhn;
fran. condiment herbe pour le poulet;
ros. Травяный приправа для курицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa do kurczaka ziołowa powstała specjalnie z myślą o miłośnikach smacznych i lekkostrawnych potraw dietetycznych na bazie drobiu. Bazuje na tradycyjnej kompozycji przypraw stosowanych do doprawiania mięsa wzbogaconej o zawartość aromatycznych ziół, które dodają potrawom nie tylko fantastycznego zapachu, lecz również nadają im właściwości ułatwiające i przyspieszające przemianę materii. Dzięki zawartości słodkiej papryki mięso po przygotowaniu zyskuje intensywną, złocisto-czerwoną barwę, a nieznaczny dodatek ostrej papryki odpowiada za nadanie mu delikatnie pikantnego posmaku. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: papryka słodka, papryka ostra, sól, cukier, majeranek, papryka chili, bazylia, tymianek, czosnek, aromat;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Ziołowe skrzydełka kurczaka z grilla
15 skrzydełek pół szklanki oleju
25 g przyprawy ziołowej do kurczaka
1 duża cebula
3 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka tartego chrzanu
Przygotować marynatę. Cebulę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, seler bardzo drobno posiekać. Wymieszać z olejem, musztardą, chrzanem i przyprawą ziołową do kurczaka. Mięso obmyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3-4 godziny, najlepiej - na całą noc. Zamarynowane skrzydełka opiekać na grillu aż staną się miękkie.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka słodka, papryka ostra, sól, cukier, majeranek, papryka chili, bazylia, tymianek, czosnek, aromat |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |