PRZYPRAWA GRUZIŃSKA
Opis
PRZYPRAWA GRUZIŃSKA
ang. Georgian spice;
hiszp. especias de Georgia
niem. Georgian Gewürz
fran. épice géorgien
ros. Грузинская специя
Przyprawa gruzińska jest wielowymiarową mieszanką roślin przyprawowych, ziół i warzyw skomponowaną ze składników wykorzystywanych w tradycyjnej kuchni narodów kaukaskich. Przez znawców uważana jest za jeden z kluczowych czynników odpowiedzialnych m.in. za doskonałe zdrowie i długowieczność mieszkańców tych regionów Azji. Doskonale podkreśla smak wszelkiego rodzaju pieczeni, sosów, dań mięsnych, jak również nadaje się do zastosowania z produktami nabiałowymi (twaróg, pasty jajeczne, potrawy z serem żółtym i topionym). Wyraźnie uwypukla naturalny aromat warzyw, zarówno surowych, jak i duszonych i gotowanych, przy czym dodaje im jedynie odrobiny ostrości, w sam raz dla miłośników umiarkowanie pikantnych smaków. Idealnie komponuje się z potrawami z fasoli (gruzińskie lobio) oraz plackami mczadi, dodaje pazura takim specjałom jak badridżani czy pchali, wydaje się również nieodzowna do przygotowania tradycyjnych mcwadi (rodzaju gruzińskich szaszłyków mięsnych).
Jednocześnie przyprawa gruzińska stanowi wyśmienitą bazę do przygotowania tradycyjnej pasty adżika (adjika). Wystarczy wymieszać ją z odrobiną oleju i pasty pomidorowej, by stworzyć bardzo smaczny i zarazem zdrowy sos podkreślający smak potraw mięsnych, pieczeni, zup i warzywnych sałatek (dla miłośników szczególnie pikantnych smaków można jeszcze dodać odrobinę chili). Regularnie spożywana aktywuje naturalny system immunologiczny i zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, redukując jednocześnie podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
SKŁAD: sól, papryka słodka, papryka chilli, cukier, gorczyca biała, czosnek granulowany, marchew, majeranek, zioła prowansalskie;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Charczo
500 g wołowiny
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
500 g przecieru pomidorowego
1 papryczka chili w strąku
2 liście laurowe
50 g orzechów włoskich
25 g przyprawy gruzińskiej
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
100 g ryżu
sól, pieprz, olej
Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i wędzoną papryką, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć w nim mięso. Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić na talarki, paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę i czosnek zrumienić w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
W wysokim garnku zagotować 2 litry wody. Dodać mięso i przyrumienioną cebulę, dolać przecier pomidorowy, liście laurowe, papryczkę chili i przyprawę gruzińską oraz drobno zmielone orzechy. Doprawić do smaku solą i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Następnie dodać paprykę i ryż. Gotować jeszcze 25-30 minut. Gotowe danie doprawić do smaku bazylią, natka pietruszki i kolendrą
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka słodka, papryka chilli, cukier, gorczyca biała, czosnek granulowany, marchew, majeranek, zioła prowansalskie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni gruzińskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |