

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
Przyprawa Azjatycka
Opis
Przyprawa Azjatycka - do potraw orientalnych
ang. seasoning for Asian dishes;
hiszp. condimento para platos asiáticos;;
niem. Gewürz für asiatische Gerichte;
fran. assaisonnement pour les plats asiatiques;
ros. приправа для азиатских блюд;
Kuchnia azjatycka to pojęcie dość szerokie, obejmuje bowiem tradycje gastronomiczne takich państw jak Chiny, Indie, Wietnam, Kambodża, Tajlandia czy Japonia, których terytoria rozciągają się na szerokości wielu tysięcy kilometrów. Łączy je jedno: absolutnie niepowtarzalny smak stanowiący efekt połączenia aromatycznych, egzotycznych przypraw korzennych, ostrych nut różnych odmian papryki chili oraz bulwiastych kłączy. Pełnię ich walorów wydobywa odpowiedni sposób obróbki termicznej, polegający na szybkim smażeniu na ostrym ogniu lub wielogodzinnym duszeniu w wysokiej temperaturze, na wzór europejskich potraw jednogarnkowych. Potrawy kuchni azjatyckiej wyróżniają się nierzadko niecodziennym połączeniem unikalnych składników, dotychczas szerzej nieznanych polskim konsumentom. Specjalnie z myślą o nich opracowano recepturę przyprawy azjatyckiej, której głównym zadaniem jest podkreślanie orientalnego charakteru potraw komponowanych w oparciu o dalekowschodnie przepisy.
Przyprawa azjatycka to wyjątkowe połączenie korzennych aromatów imbiru i curry, należących do podstawowych roślin przyprawowych stosowanych w kuchni chińskiej, indyjskiej i japońskiej. Nadają one niepowtarzalny, korzenny aromat z wyraźną nutą ostrości, uzupełnioną obecnością ostrej papryki i charakterystycznym, goryczkowym posmakiem chili. Dzięki dodatkowi szczypiorku dania doprawiane przyprawą azjatycką posiadają delikatny posmak cebulki, który doskonale komponuje się z wyraźnym akcentem granulowanego czosnku. Mieszanka polecana jest w szczególności do podkreślania naturalnych aromatów dań mięsnych, warzywnych i z dodatkiem ryb, choć może być z powodzeniem wykorzystana jako marynata czy dodatek do dań nabiałowych. Nadaje się do wykorzystania w postaci duszonej, pieczonej, smażonej i gotowanej. Uzupełnia aromat zarówno tajskich zup, jak i chińskich potraw z woka.
Składniki przyprawy azjatyckiej
sól, czosnek, marchew, kukurydza, papryka słodka, imbir, curry, szczypiorek, chili, papryka ostra, barwnik: ekstrakt z papryki.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: Wartość energetyczna 871kJ/206kcal; tłuszcz 2,05 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,42 g; węglowodany 36,67 g, w tym cukry 1,97 g; błonnik 7,32 g; białko 6,68 g; sól 38,16 g.
Skala ostrości
1/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą azjatycką
Ryba po azjatycku
2 filety z mintaja (lub innej ryby - według upodobania)
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
3 ząbki czosnku
2 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
20 g przyprawy azjatyckiej
świeży szczypior z cebuli dymki
W niewielkim naczyniu przygotować marynatę do ryby: połączyć sos sojowy, sos chili, imbir, przepuszczony przez praskę czosnek, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej limonki. Dokładnie wymieszać. Filety z ryby posypać przyprawą azjatycką, po czym namoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Następnie przełożyć na blachę lub tackę do grillowania i piec po ok. 5-7 minut z każdej strony. Podczas pieczenia można podlewać pozostałą częścią marynaty. Filety podawać ciepłe, posypane obficie posiekanym szczypiorem, z ugotowanym na sypko ryżem i kawałkami limonki.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia azjatycka, chińska i dalekowschodnia |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |