

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA HARISSA
Opis
PRZYPRAWA HARISSA
ang. harissa;
hiszp. harissa;
niem. Harissa;
fran. harissa;
ros. Хари́сса;
Harissa jest mieszanką przyprawową skomponowaną na bazie ostrej papryczki chili i czosnku, z dodatkiem różnorodnych, aromatycznych roślin zielnych. Wywodzi się z obszaru Afryki Północnej - bywa powszechnie stosowana w narodowej kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej, choć spotyka się ją również jako dodatek do potraw rdzennie libijskich. Najczęściej przybiera formę suchej mieszanki, którą w miarę potrzeb miesza się z oliwą z oliwek (niczym marynatę), regulując w ten sposób stopień jej ostrości (im więcej oliwy, tym smak Harissy był łagodniejszy, ponieważ kapsaicyna zawarta w papryce chili rozpuszcza się w tłuszczu).
Harissę wykorzystuje się przede wszystkim do doprawiania mięs, głównie baraniny i jagnięciny, choć w warunkach europejskich świetnie nadaje się do użycia z wieprzowiną i wołowiną. Wystarczy zaledwie szczypta, by soczyste potrawy mięsne mocno zyskały na ostrości. Harissa bywa również dodawana do puree z pomidorów, tworząc rodzaj bardzo gęstego, pikantnego dipu, idealnego do maczania pieczonych na grillu karkówki, żeberek czy skrzydełek z kurczaka. Idealnie nadaje się również do doprawiania kasz, makaronów, smarowania kanapek czy zagęszczania zup, zaś po wymieszaniu z jogurtem tworzy wyśmienitą marynatę do drobiu.
SKŁAD: papryka chilli, czosnek granulowany, sól, papryka słodka, mięta;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pikantna sałatka z makaronem i łososiem
500 g filetów z łososia
200 g makaronu rurki
350 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy harissa
2 garści sałaty lodowej
1 mała cebula czerwona
1 łyżeczka mięty
30 g płatków migdałowych Dressing 1 łyżeczka owoców kminku 3 łyżki oliwy z oliwy Sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka naci pietruszki
Filety z łososia pokroić w kostkę. Posypać przyprawą harissa i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Pomidorki koktajlowe sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na połówki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać w piórka, sałatę umyć, podrzeć palcami na mniejsze kawałki. Na osobnej patelni na minimalnej ilości tłuszczu uprażyć owoce kminku, aż zaczną wydawać mocny zapach (mieszać uważając, aby się nie przypaliły). Schłodzić i utłuc w moździerzu, następnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i cukrem. Wszystkie warzywa i rybę dokładnie wymieszać, polać przygotowanym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona (słodka i chili), sól, kolendra, czosnek, pieprz cayenne, kmin rzymski |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni arabskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |