PRZYPRAWA SHOARMA BIAŁA
Opis
SZARMA BIAŁA / SZAŁARNA
(-)
ang. white shawarma
hiszp. Shawarma blanca;
niem. Shawarma Weiß;
fran. Kawarma blanc;
ros. Шаурма белая
Shoarma to rodzaj dania wywodzącego się z Bliskiego Wschodu i państw arabskich, odpowiadająca greckiemu gyrosowi i tureckiemu kebabowi. Tradycyjnie przyrządzano ją ze sztuk mięsa jagnięcego, koziego lub wołowego (również mieszanego), przedzielonych cebulą i pomidorami i nadzianych na pionowy rożen umieszczony nad ogniem. Mięso opiekano powoli obracając i ścinając zewnętrzne warstwy gotowe do spożycia, zaś sekretem smaku shoarmy była mieszanka ziół użytych do przyprawienia mięsa przed pieczeniem. Obecnie to arabskie danie należy do szczególnie popularnych w Europie – rozpropagowane przez afrykańskich uchodźców stało się jedną z potraw serwowanych m.in. przez bary szybkiej obsługi i tzw. sieciówki gastronomiczne.
Szałarma należy do dań bardzo łatwych i szybkich do przyrządzenia. Choć w oryginalnym wydaniu składa się ze skrawków mięsa opiekanego na grillu lub piecyku, w prosty i wygodny sposób można ją przyrządzić w domu dysponując jedynie tradycyjną patelnią. Wystarczy wybrane rodzaje mięsa pokroić na małe kawałki, zamarynować je w mieszance przyprawowej (wystarczy ok. 1-2 godz.), a następnie obsmażyć na oleju. Niektórzy preferują danie wzbogacone o mieszankę duszonych warzyw (cebulę, pomidory, niekiedy czerwona kapustę) lub posypane tartym żółtym serem, rozpuszczonym pod wpływem ciepła. Nierzadko shoarmę serwuje się z dodatkiem sosu czosnkowego lub cacyki.
SKŁAD: pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, goździk, cynamon, kardamon;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Shoarma drobiowa z ryżem
2 filety z kurczaka;
20 g przyprawy białej do shoarmy
50 g tartego żółtego sera
200 g ryżu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
5 łyżeczek curry
olej do smażenia
Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (kostkę lub paseczki), po czym dokładnie posypać przyprawą do shoarmy. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1-2 godziny (jeśli to możliwe – na całą noc). Następnego dnia w osolonej wodzie ugotować ryż al dente (1-2 minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu). Odcedzić. Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu i dokładnie przesmażyć z dodatkiem curry i kurkumy. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i na dość ostrym ogniu smażyć mięso, aż się zarumieni. Pod koniec obróbki można je posypać tartym żółtym serem. Shoarmę podawać z prażonym ryżem curry oraz dodatkiem sosu czosnkowego.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, cynamon, goździk, kardamon |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania kuchni arabskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |