PRZYPRAWA DO GYROSA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200253

Opis

PRZYPRAWA DO GYROSA

ang. gyro seasoning;
hiszp. especias para gyro;
niem. Gewürze für Gyros;
fran. épices pour gyros;
ros. специя для гироса;


Gyros - ta grecka potrawa święci prawdziwe triumfy popularności w naszym kraju i należy do jednego z najpopularniejszych dań typu fast-food, choć w rzeczywistości przygotowanie potrawy według tradycyjnego przepisu jest dość czasochłonne. Tajemnicą jej wyjątkowego smaku stanowi mieszanka przypraw wykorzystywanych do wielogodzinnego marynowania mięsa (oryginalnie jagnięciny i baraniny, a w polskich warunkach głównie wołowiny, wieprzowiny lub drobiu), które następnie nadziewane jest na rożen i wolno opiekane nad ogniem. Kolejne upieczone warstwy ścina się ostrym nożem tak, by tworzyły cienkie plastry rozwarstwiające się zgodnie z układem włókien, po czym serwuje z pitą lub frytkami. 

Przyprawa do gyrosa opracowana została specjalnie dla jak najpełniejszego odwzorowania oryginalnego smaku i aromatu greckiej potrawy. Nadaje się do stosowania z większością popularnych gatunków mięs – wystarczy wymieszać ją z niewielką ilością oleju i tak przygotowaną marynatą nasmarować przygotowane porcje, by już po godzinie uzyskały pełnię smaku. Idealna do potraw grillowanych i pieczonych, jak również smażonych i duszonych. Można ją dodawać do farszów mięsnych oraz wszelkiego rodzaju śródziemnomorskich sałatek, a wymieszana z jogurtem tworzy niepowtarzalny dip do przekąsek. 


SKŁAD:
sól, papryka słodka, czosnek, cukier, pieprz ziołowy, cebula, tymianek, pasternak, papryka chili, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, rozmaryn
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Sałatka warstwowa Gyros

500g piersi z kurczaka
5 ogórków konserwowych
2 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
zielone końcówki liści kapusty pekińskiej
1 duża cebula
25 g przyprawy do gyrosa
ketchup pikantny,
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju


Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić cienkie paski i oprószyć przyprawą do gyrosa. Odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, a jajka i kapustę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, po czym odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć na głęboki półmisek. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Na mięso nakładać kolejno warstwy: cebuli, pikantnego ketchupu, ogórków, kukurydzy i jajek, po czym na wierzchu wyłożyć sos sporządzony z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku, a całą sałatkę nakryć pierzynką z posiekanych, zielonych liści kapusty pekińskiej. Odstawić do lodówki na 2 godziny dla „przegryzienia” smaków.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, pieprz ziołowy -5%, cebula, tymianek, pasternak, chili, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do gyrosa i kebaba oraz pieczeni mięsnych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl