PRZYPRAWA DO GYROSA
Opis
PRZYPRAWA DO GYROSA
ang. gyro seasoning;
hiszp. especias para gyro;
niem. Gewürze für Gyros;
fran. épices pour gyros;
ros. специя для гироса;
Gyros - ta grecka potrawa święci prawdziwe triumfy popularności w naszym kraju i należy do jednego z najpopularniejszych dań typu fast-food, choć w rzeczywistości przygotowanie potrawy według tradycyjnego przepisu jest dość czasochłonne. Tajemnicą jej wyjątkowego smaku stanowi mieszanka przypraw wykorzystywanych do wielogodzinnego marynowania mięsa (oryginalnie jagnięciny i baraniny, a w polskich warunkach głównie wołowiny, wieprzowiny lub drobiu), które następnie nadziewane jest na rożen i wolno opiekane nad ogniem. Kolejne upieczone warstwy ścina się ostrym nożem tak, by tworzyły cienkie plastry rozwarstwiające się zgodnie z układem włókien, po czym serwuje z pitą lub frytkami.
Przyprawa do gyrosa opracowana została specjalnie dla jak najpełniejszego odwzorowania oryginalnego smaku i aromatu greckiej potrawy. Nadaje się do stosowania z większością popularnych gatunków mięs – wystarczy wymieszać ją z niewielką ilością oleju i tak przygotowaną marynatą nasmarować przygotowane porcje, by już po godzinie uzyskały pełnię smaku. Idealna do potraw grillowanych i pieczonych, jak również smażonych i duszonych. Można ją dodawać do farszów mięsnych oraz wszelkiego rodzaju śródziemnomorskich sałatek, a wymieszana z jogurtem tworzy niepowtarzalny dip do przekąsek.
SKŁAD: sól, papryka słodka, czosnek, cukier, pieprz ziołowy, cebula, tymianek, pasternak, papryka chili, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, rozmaryn;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sałatka warstwowa Gyros
500g piersi z kurczaka
5 ogórków konserwowych
2 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
zielone końcówki liści kapusty pekińskiej
1 duża cebula
25 g przyprawy do gyrosa
ketchup pikantny,
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić cienkie paski i oprószyć przyprawą do gyrosa. Odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, a jajka i kapustę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, po czym odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć na głęboki półmisek. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Na mięso nakładać kolejno warstwy: cebuli, pikantnego ketchupu, ogórków, kukurydzy i jajek, po czym na wierzchu wyłożyć sos sporządzony z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku, a całą sałatkę nakryć pierzynką z posiekanych, zielonych liści kapusty pekińskiej. Odstawić do lodówki na 2 godziny dla „przegryzienia” smaków.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, pieprz ziołowy -5%, cebula, tymianek, pasternak, chili, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do gyrosa i kebaba oraz pieczeni mięsnych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |