PRZYPRAWA SHOARMA CZERWONA
Opis
SHOARMA CZERWONA / SZAŁARNA
(-)
ang. red shawarma
hiszp. Shawarma roja;
niem. Shawarma rot;
fran. Kawarma rouge;
ros. Шаурма красная
Shoarma to rodzaj dania wywodzącego się z Bliskiego Wschodu i państw arabskich, odpowiadająca greckiemu gyrosowi i tureckiemu kebabowi. Tradycyjnie przyrządzano ją ze sztuk mięsa jagnięcego, koziego lub wołowego (również mieszanego), przedzielonych cebulą i pomidorami i nadzianych na pionowy rożen umieszczony nad ogniem. Mięso opiekano powoli obracając i ścinając zewnętrzne warstwy gotowe do spożycia, zaś sekretem smaku shoarmy była mieszanka ziół użytych do przyprawienia mięsa przed pieczeniem. Obecnie to arabskie danie należy do szczególnie popularnych w Europie – rozpropagowane przez afrykańskich uchodźców stało się jedną z potraw serwowanych m.in. przez bary szybkiej obsługi i tzw. sieciówki gastronomiczne.
Szałarma należy do dań bardzo łatwych i szybkich do przyrządzenia. Choć w oryginalnym wydaniu składa się ze skrawków mięsa opiekanego na grillu lub piecyku, w prosty i wygodny sposób można ją przyrządzić w domu dysponując jedynie tradycyjną patelnią. Wystarczy wybrane rodzaje mięsa pokroić na małe kawałki, zamarynować je w mieszance przyprawowej (wystarczy ok. 1-2 godz.), a następnie obsmażyć na oleju. Niektórzy preferują danie wzbogacone o mieszankę duszonych warzyw (cebulę, pomidory, niekiedy czerwona kapustę) lub posypane tartym żółtym serem, rozpuszczonym pod wpływem ciepła. Nierzadko shoarmę serwuje się z dodatkiem sosu czosnkowego lub cacyki.
SKŁAD: mielona papryka słodka, sól, czosnek, papryka mielona chili, kmin rzymski, cynamon;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Shoarma wieprzowa z trzema sosami
500 g szynki wieprzowej;
20 g przyprawy czerwonej do shoarmy
50 g tartego żółtego sera
olej do smażenia
Sos tzatziki
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka przyprawy Sos Tzatziki
1 zielony ogórek (opcjonalnie)
Sos łagodny:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
Sos ostry:
6 łyżek pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki mielonej papryki chili (lub pół pokrojonej papryczki peperoni)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 posiekana szalotka
1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
Mięso z szynki pokroić na małe kawałki (w paseczki lub kostkę) i obficie posypać przyprawą Shoarma czerwona. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (jeśli to możliwe, to na całą noc). Przygotować sos tzatziki. Ogórek umyć, obrać ze skórki i wydrążyć z nasion, po czym pokroić w drobną kostkę. 2 łyżeczki gotowej mieszanki przyprawowej dodać do jogurtu i całość wymieszać z ogórkiem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1-2 godziny. Przygotować pozostałe sosy mieszając poszczególne składniki. Gdy sos tzatziki będzie gotowy, zamarynowane mięso dokładnie obsmażyć na patelni aż do zarumienienia. Tuż przed końcem smażenia można posypać tartym żółtym serem. Serwować gorące z dodatkiem trzech sosów.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona słodka i chilli, sól, czosnek, kmin rzymski, cynamon |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia arabska, pieczenie mięsne i zapiekanki warzywne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |