PRZYPRAWA DO KEBABA
Opis
PRZYPRAWA DO KEBABA
ang. doner kebab.seasoning;
hiszp. especias para kebab;
niem. Kebab Gewürze;
fran. épices pour kebab;
ros. приправы для дёнер-кебаба;
Kebab wywodzi się z kuchni tureckiej i odpowiada w smaku greckiemu gyrosowi. Potrawa znana jest w Azji od tysięcy lat, gdzie często gościła na stołach wszystkich, nawet najbiedniejszych rodzin. Wystarczyło bowiem kilka kawałków mięsa nadziać na ruszt i opiec nad ogniem, by cieszyć się smakiem oryginalnego dania. Przyrządzano go najczęściej z baraniny, w wersjach bardziej wytwornych grillowanej z dodatkiem warzyw: najczęściej pomidorami i papryką. Współcześnie baraninę często zastępuje mięso wołowe, drobiowe lub jagnięce, które swój ostateczny, charakterystyczny smak zawdzięcza składnikom użytym do jego przyprawienia lub zamarynowania. Opiekane na ruszcie odcina się kawałkami, serwując z sosem jogurtowo-czosnkowym, pieczywem, frytkami lub sałatkami warzywnymi.
Przyprawa do kebaba to wyjątkowa kompozycja ziół i przypraw o orientalnym charakterze, podkreślająca smak tureckiego dania. Gorczyca, cebula i czosnek oraz pieprz ziołowy dodają potrawie pikantnego posmaku, zaś tymianek, majeranek, kolendra i cząber - ziołowego aromatu. Jednocześnie składniki te działają aktywizująco na układ pokarmowy, przyspieszając zachodzące w organizmie procesy trawienia. Z kolei zawarta w przyprawie papryka odpowiada za ostateczną, smakowitą barwę mięsa, a sól i cukier uwydatniają smak wszystkich pozostałych składników.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, kmin rzymski, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, pasternak, marchew, rozmaryn, bazylia, gorczyca biała, majeranek, kolendra, rozmaryn;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Chelow kebab
500 g wołowiny
1 łyżka bułki tartej
1 duża cebula
25 g przyprawy do kebaba
300 g ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 pomidory
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
Ryż ugotować na sypko w litrze lekko posolonej wody z dodatkiem kurkumy. Mięso wołowe umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na małe kawałki. Zmielić w maszynce z drobnym sitem. Cebulę obrać i posiekać w piórka, po czym zeszklić na maśle. Pomidory pokroić w ósemki. Wołowinę wymieszać z cebulą, bułką tartą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do kebaba i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Uformować kotlety i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia cebuli. Jednocześnie na patelni grillowej opiec pomidory. Kebab podawać z ryżem ugotowanym na sypko i grillowanymi pomidorami.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, kumin, cebula, pieprz ziołowy - 4%, tymianek, pasternak, marchew, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn, bazylia, gorczyca biała, majeranek, kolendra, rozmaryn |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do mięs opiekanych typu kebab |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |