Przyprawa Hiszpańska
Opis
Przyprawa Hiszpańska - do potraw kuchni iberyjskiej
ang. seasoning for Spanish dishes;
hiszp. condimento para platos españoles;
niem. Gewürz für spanische Gerichte;
fran. assaisonnement pour plats espagnols;
ros. приправа для испанских блюд;
Przyprawa Hiszpańska to drobno mielona kompozycja przypraw i ziół podkreślająca walory smakowe potraw z obszaru Półwyspu Iberyjskiego, w szczególności kuchni hiszpańskiej i katalońskiej. Wyróżnia się intensywnym aromatem łączącym nuty czerwonej papryki z pikanterią przypraw korzennych i suszonych ziół występujących w regionie śródziemnomorskim. Przeznaczona jest przede wszystkim do mięs, zwłaszcza wołowiny i drobiu, jak również jagnięciny, baraniny i mięsa z królika. Może być stosowana w formie marynaty do ryb i owoców morza, świetnie sprawdzi się również w typowo warzywnych zapiekankach z dodatkiem pomidorów, ziemniaków, cebuli i bakłażanów.
Przyprawa Hiszpańska polecana jest jako uniwersalny dodatek do wszystkich tradycyjnych dań kuchni iberyjskiej, zarówno kastylijskiej, jak i z regionów nadoceanicznych (Galicja, Asturia i Kantabria) i śródziemnomorskich (Katalonia, Walencja i Andaluzja). Podkreśli smak mięsnych pieczeni i gulaszów (zwłaszcza cocido madrileño), potraw jednogarnkowych z dodatkiem makaronów i ryżu, jak również owoców morza (ośmiornicy, kalmarów i małży podawanych w pomidorowych sosach na bazie czerwonego wina). Może być także wykorzystana do przygotowania hiszpańskich potraw wegetariańskich i wegańskich, jako dodatek do fabada asturiana, jajeczno-ziemniaczanej tortilli, zapiekanych patatas bravas, ryżowo-warzywnej paelli czy orzeźwiających chłodników w stylu gazpacho. Stosowana w formie marynaty z oliwą z oliwek urozmaici smak zarówno wołowych steków, jak i morskich ryb, zwłaszcza pieczonych na grillu.
Składniki
papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek, cukier, gorczyca, pieprz czarny, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 311 kcal (1303 kJ); tłuszcz 5,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 46,6 g, w tym cukry 24,5 g; błonnik 6,4 g; białko 12,5 g; sól 19,6 g.
Skala ostrości
2/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą Hiszpańską
Asado al horno
600 g udźca wołowego
4 łyżki oliwy z oliwek
25 g przyprawy hiszpańskiej
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego
1 duża marchewka
1 cebula
3 duże pieczarki
Mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą hiszpańską. Mięso natrzeć czosnkiem i podlać marynatą, umieścić w szklanym naczyniu i odstawić do lodówki na 24-48h. Po tym czasie przełożyć w całości do żaroodpornego naczynia, przelać również marynatę. Piec 1,5 godziny w temp. 180 st.C. W tym czasie obrać warzywa, marchew pokroić w talarki, cebulę – w ósemki, a pieczarki – na ćwiartki. Po upływie półtorej godziny mięso podlać ciepłym bulionem wołowym i ułożyć warzywa obok wołowiny Całość dusić kolejną godzinę w temp. 160 st. C. Podawać z ziemniakami z wodą i konserwowanym ogórkiem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia francuska, śródziemnomorska |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |