Przyprawa Hiszpańska

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,75 zł

Cena regularna:

2.75
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010201733

Opis

Przyprawa Hiszpańska - do potraw kuchni iberyjskiej

ang. seasoning for Spanish dishes;
hiszp. condimento para platos españoles;
niem. Gewürz für spanische Gerichte;
fran.  assaisonnement pour plats espagnols;
ros.  приправа для испанских блюд;


Przyprawa Hiszpańska to drobno mielona kompozycja przypraw i ziół podkreślająca walory smakowe potraw z obszaru Półwyspu Iberyjskiego, w szczególności kuchni hiszpańskiej i katalońskiej. Wyróżnia się intensywnym aromatem łączącym nuty czerwonej papryki z pikanterią przypraw korzennych i suszonych ziół występujących w regionie śródziemnomorskim. Przeznaczona jest przede wszystkim do mięs, zwłaszcza wołowiny i drobiu, jak również jagnięciny, baraniny i mięsa z królika. Może być stosowana w formie marynaty do ryb i owoców morza, świetnie sprawdzi się również w typowo warzywnych zapiekankach z dodatkiem pomidorów, ziemniaków, cebuli i bakłażanów. 

Przyprawa Hiszpańska polecana jest jako uniwersalny dodatek do wszystkich tradycyjnych dań kuchni iberyjskiej, zarówno kastylijskiej, jak i z regionów nadoceanicznych (Galicja, Asturia i Kantabria) i śródziemnomorskich (Katalonia, Walencja i Andaluzja). Podkreśli smak mięsnych pieczeni i gulaszów (zwłaszcza cocido madrileño), potraw jednogarnkowych z dodatkiem makaronów i ryżu, jak również owoców morza (ośmiornicy, kalmarów i małży podawanych w pomidorowych sosach na bazie czerwonego wina). Może być także wykorzystana do przygotowania hiszpańskich potraw wegetariańskich i wegańskich, jako dodatek do fabada asturiana, jajeczno-ziemniaczanej tortilli, zapiekanych patatas bravas, ryżowo-warzywnej paelli czy orzeźwiających chłodników w stylu gazpacho. Stosowana w formie marynaty z oliwą z oliwek urozmaici smak zarówno wołowych steków, jak i morskich ryb, zwłaszcza pieczonych na grillu. 


   Składniki

papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek, cukier, gorczyca, pieprz czarny, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat.

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 311 kcal (1303 kJ); tłuszcz 5,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 46,6 g, w tym cukry 24,5 g; błonnik 6,4 g; białko 12,5 g; sól 19,6 g.
 

   Skala ostrości

2/5 ,,,,,
 

  Przepis kulinarny z przyprawą Hiszpańską

Asado al horno

600 g udźca wołowego
4 łyżki oliwy z oliwek
25 g przyprawy hiszpańskiej
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego
1 duża marchewka
1 cebula
3 duże pieczarki

Mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą hiszpańską. Mięso natrzeć czosnkiem i podlać marynatą, umieścić w szklanym naczyniu i odstawić do lodówki na 24-48h. Po tym czasie przełożyć w całości do żaroodpornego naczynia, przelać również marynatę. Piec 1,5 godziny w temp. 180 st.C. W tym czasie obrać warzywa, marchew pokroić w talarki, cebulę – w ósemki, a pieczarki – na ćwiartki. Po upływie półtorej godziny mięso podlać ciepłym bulionem wołowym i ułożyć warzywa obok wołowiny Całość dusić kolejną godzinę w temp. 160 st. C. Podawać z ziemniakami z wodą i konserwowanym ogórkiem.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia francuska, śródziemnomorska
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl