PRZYPRAWA GRECKA
ang. seasoning for greek dishes;
hiszp. condimiento para platos griegos;
niem. Würze für griechische Gerichte;
fran. assaisonnement pour les plats grecs;
ros. приправа для греческой кухни;
Tradycje kulinarne słonecznej Grecji sięgają tysięcy lat wstecz. Kuchnia półwyspu Apenińskiego uważana jest za stosunkowo prostą, lecz jednocześnie niezwykle smaczną - bazuje przede wszystkim na potrawach opartych na dużej ilości warzyw z dodatkiem baraniny lub ryb, doprawianych aromatycznymi roślinami zielnymi typowymi dla strefy śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się dużą różnorodnością oraz orzeźwiającym charakterem, które uzyskuje dzięki zastosowaniu takich składników jak oliwa z oliwek, czosnek, liście laurowe, koperek, oregano i mięta pieprzowa. Wiele tradycyjnych potraw greckich na stałe zagościło na stołach całego świata, np. wyróżniający się świeżą nutą sos tzatziki czy souvlaki – rodzaj mięsnych szaszłyków serwowanych podobnie jak gyros.
Przyprawa grecka z pewnością zaspokoi gusta wszystkich miłośników kuchni rodem z Półwyspu Apenińskiego. Stanowi fantastyczny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw kuchni śródziemnomorskiej, ze szczególnym uwzględnieniem ryb i duszonych dań mięsnych. Idealnie komponuje się wędlinami podawanymi na zimno, jak również doskonale podkreśla naturalne walory smakowe dań pieczonych, gotowanych grillowanych na sposób bałkański. Stanowi nieoceniony składnik potraw warzywnych, którym nadaje nie tylko wspaniały aromat, lecz również atrakcyjny wygląd, a to za sprawą zawartości czerwonej papryki i kurkumy oraz dużych kawałków grubo mielonych przypraw. Ze względu na obecność pieprzu i gorczycy potrawy doprawione przyprawą grecką uzyskują delikatnie pikantną nutę, która urozmaica tradycyjny wydźwięk typowych, greckich kulinariów.
SKŁAD: gorczyca biała, papryka słodka, cebula, pieprz czarny, pasternak, kolendra, por, marchew, kurkuma;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pasta z fety z grillowanym bakłażanem
1 duży bakłażan
200 g serka feta
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonego ogórka
1 łyżeczka przyprawy greckiej
1/3 pęczka zielonego koperku
1-2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Mięso obtoczyć w Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut, aby puścił sok. Następnie odsączyć i opiec na grillu (może być elektryczny) aż plastry staną się miękkie. Przełożyć na talerz i schłodzić. Paprykę i zielony ogórek pokroić na bardzo drobną kostkę, koperek posiekać. Fetę rozdrobnić za pomocą widelca, wymieszać z warzywami, jogurtem greckim, 1-2 łyżeczkami oliwy z oliwek i przyprawą grecką, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Serową pastę nakładać na kawałki grillowanego bakłażana. Podawać z zielonymi oliwkami greckimi.