PRZYPRAWA DO ZAPIEKANEK
Opis
PRZYPRAWA DO ZAPIEKANEK
ang. casserole seasoning;
hiszp. especias para platos de cazuela;
niem. Würzefür Aufläufe;
fran. épices à casseroles;
ros. специи для запеканки;
Zapiekanki to dania typowe dla kuchni słowiańskiej i wschodnio-europejskiej. Charakteryzują się dużą różnorodnością i praktycznie dowolnością stosowanych składników, które, wymieszane ze sobą, zapieka się w żaroodpornym naczyniu z dodatkiem żółtego sera oraz dużej ilości sosu. Podstawą tych dań najczęściej jest ryż lub ugotowany wcześniej makaron, z dodatkiem wszelkiego rodzaju warzyw (bardzo często pomidorów, papryki i brokułów) oraz kawałków mięsa. Pierwotnie przygotowywano je w szczelnie zamkniętych, glinianych garnkach, stawianych bezpośrednio na ogniu lub wstawianych do nagrzanych pieców, gdzie pozostawiano je na dłuższy czas dla "przegryzienia" składników, obecnie częściej do zapiekania wykorzystuje się żeliwne patelnie i szklane naczynia żaroodporne. Tak przygotowane zapiekanki wyróżniająsię zawiesistością, esencjonalnym smakiem i, wbrew pozorom, relatywną łatwością przygotowania.
Przyprawa do zapiekanek to kompozycja składników podkreślających naturalny smak zapiekanych potraw. Idealna do zapiekanek makaronowych, ryżowych z dodatkiem wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Bardzo dobrze komponuje się z zapiekaną rybą i owocami morza. Można ją stosować jako dodatek do sosów mięsnych i warzywnych (w szczególności pomidorowych), jajek, omletów oraz oprószania tartego, żółtego sera stanowiącego górną warstwę potrawy. Wyostrza aromat potrawy, nadaje jej atrakcyjnego wyglądu oraz niweluje ewentualne niedoskonałości związane z zestawieniem średnio pasujących do siebie składników.
SKŁAD: sól, cebula, koper, czosnek, cukier, pietruszka, lubczyk, tymianek, papryka ostra, papryka słodka, cebula, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, pomidor, papryka - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zapiekanka z łososiem i cukinią
100 g wędzonego łososia
1 mała cukinia
200 g makaronu
2 jajka
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka przyprawy do zapiekanek
20 dag żółtego sera
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać ze śmietaną oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Na dno naczynia żaroodpornego wylać niewielką ilość sosu śmietanowego. Na nim układać naprzemiennie makaron, plasterki cukinii i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Oprószyć koperkiem i obficie posypać przyprawą do zapiekanek. Zalać pozostałą częścią sosu śmietanowego i przykryć pierzynką z sera. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać około 30-40 minut.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, cebula, koper, czosnek, cukier, pietruszka, lubczyk, tymianek, papryka ostra, papryka słodka, cebula, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, pomidor, papryka - barwnik naturalny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do zapiekanek warzywnych, makaronowych i z ryżu |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |