PRZYPRAWA DO MAKARONU I SPAGHETTI
Opis
PRZYPRAWA DO MAKARONU I SPAGHETTI
ang. spaghetti seasoning;
hiszp. especias para espagueti;
niem. Gewürze für Spaghetti;
fran. épices pour spaghettis;
ros. специя для спаге́тти;
Tajemnica produkcji makaronu, przygotowywanego z mąki i wody, a niekiedy również jaj, znana była Chińczykom już kilka tysięcy lat temu. Makaron, wytwarzany z twardego, choć łatwego do formowania ciasta, stanowi potrawę zaliczaną do najczęściej goszczących na naszych stołach, serwowanych zarówno z dodatkiem warzyw i mięsa, jak i słodkich dodatków. Jedną z jego najbardziej znanych postaci jest spaghetti w postaci cienkich i długich nitek (uwielbiany przede wszystkim we Włoszech), choć równie często przyjmuje formę świderków, rurek, wstążeczek, pasków czy muszelek. Przyprawa do makaronu i spaghetti powstała specjalnie z myślą o miłośnikach tej potrawy – umożliwia szybkie przygotowanie nawet najwymyślniejszych makaronowych dań o wyjątkowym smaku.
Przyprawa do makaronu i spaghetti to kompozycja przypraw i ziół rodem ze słonecznej Italii stworzona specjalnie z myślą o wydobyciu esencji smaku sosu bolońskiego. Wszystkie składniki, dobrane w odpowiednich proporcjach, tworzą aromatyczną mieszankę podkreślającą nuty sosów mięsnych i warzywnych na bazie cebuli, pomidorów i papryki typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności – Półwyspu Apenińskiego. Przyprawa doskonale nadaje się do przyprawiania dań z makaronu i ryżu z dodatkiem mięsa i wędlin, w tym potraw smażonych, pieczonych i duszonych. Dobrze komponują się z żółtym serem oraz jajkami. Choć najlepiej stosować je w formie sypkiej, można również wykorzystać je do przyrządzania marynat i dipów.
SKŁAD: sól, papryka słodka, cukier, kukurydza, oregano, cząber, lubczyk, czosnek, papryka ostra, naturalny barwnik- ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Spaghetti Carbonara
500 g makaronu spaghetti
100-150 g chudego boczku wędzonego
3-4 żółtka
250 ml śmietany kremówki lub sera mascarpone
1 ząbek czosnku
szczypta rozmarynu
100 g parmezan lub inny ostry ser
20 g przyprawy do makaronu i spaghetti
oliwa
sól, pieprz
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Boczek płukać strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć wędlinę. Dodać połowę śmietany (lub sera mascarpone), czosnek, rozmaryn i przyprawę do makaronu, po czym całość chwilę poddusić. Do pozostałej śmietany dodać żółtka i parmezan, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Doprawić do smaku solą i pieprzem uważając, aby się nie zagotował. Na koniec połączyć z makaronem. Serwować gorące.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka słodka, cukier, kukurydza, oregano, cząber, lubczyk, czosnek, papryka ostra, naturalny barwnik- ekstrakt papryki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw z makaronem i ryżem |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |