PRZYPRAWA DO TZATZIKI
Opis
SOS TZATZIKI
(-)
ang. tzatziki
hiszp. tzatziki, jajiki;
niem. Tsatsiki, Zaziki;
fran. Tzatzíki, concombre à la grecque; djadjik;
ros. Дзадзи́ки, цацики, тцатцики;
Tzatziki to jeden z greckich specjałów, który doskonale wpisał się w polskie menu, stanowiąc śródziemnomorski odpowiednik rodzimego sosu tatarskiego. Powstaje przez połączenie gęstego jogurtu z tartym ogórkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną posiekanego koperku (opcjonalnie) i oliwą z oliwek. Wyróżnia się lekko pikantnym i świeżym smakiem, a podany w formie schłodzonej – stanowi niezwykle smaczny i orzeźwiający dodatek do potraw. W Polsce zdobył szczególną popularność ze względu na szybkość przyrządzenia, puszystą konsystencję oraz wyraziście świeży aromat.
Sos Tzatziki ma niezwykle uniwersalny charakter. Doskonale komponuje się z potrawami opiekanymi na grillu, zarówno mięsnymi, jaki i rybnymi i warzywnymi. Można go stosować jako dodatek do świeżych sałatek oraz białych i żółtych serów oraz dań nabiałowych. Stanowi idealne zestawienie z zielonymi ogórkami i cukinią, można go również wykorzystać jako bazę do dipów i clipów. Tzatziki fantastycznie smakuje z daniami pieczonymi i smażonymi, gotowanymi warzywami sezonowymi, potrawami typu kebab, gyros i meksykańska tortilla. Wystarczy 2 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw wymieszać z jogurtem typu greckiego i odstawić w chłodne miejsce na ok. 1-2 godziny (dla przegryzienia smaków). Miłośnicy eksperymentów mogą wzbogacić mieszankę siekanymi liśćmi świeżej mięty, która wzbogaci sos o dodatkową nutę świeżości.
SKŁAD: czosnek, sól, cebula, koper, kwasek cytrynowy (kwas E-330), pieprz czarny, capsicum; Uwaga: produkt może ulegać naturalnemu zbryleniu. Zbrylenie nie świadczy o wadzie produktu.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kotleciki z kaszy gryczanej z bobem i z tzatziki
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
100 g ugotowanego bobu
1 łyżka pestek ze słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
po 1/2 łyżeczki tymanku, bazylii, oregano, szczypta szałwii
sól, pieprz czarny mielony, olej
Sos tzatziki
50 g mieszanki Sos Tzatziki
1 zielony ogórek
1 jogurt grecki
oliwa z oliwek
Przygotować sos tzatziki. Ogórek umyć, obrać ze skórki i wydrążyć z nasion, po czym pokroić w drobną kostkę. 2 łyżeczki gotowej mieszanki przyprawowej dodać do jogurtu i całość wymieszać z ogórkiem. Odstawić do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotować kotleciki: bób obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem. Dokładnie wymieszać z kaszą gryczaną, dodać pokruszone pestki i zioła oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody, dodać do kaszy z bobem, wymieszać i z tak przygotowanej masy uformować małe kotleciki. Usmażyć na oleju. Podawać ze schłodzonym sosem tzatziki doprawionym odrobiną oliwy z oliwek.
Ziołowe szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki
Szaszłyki drobiowe
500 g piersi z kurczaka
100 ml oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 czerwona papryka
Sos tzatziki
50 g mieszanki Sos Tzatziki
1 zielony ogórek
1 jogurt grecki
oliwa z oliwek
Z oliwy z oliwek, sosu sojowego, cukru, czosnku i mielonych przypraw przygotować marynatę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na około 1-2 godziny. Przygotować sos tzatziki. Ogórek umyć, obrać ze skórki i wydrążyć z nasion, po czym pokroić w drobną kostkę. 2 łyżeczki gotowej mieszanki przyprawowej dodać do jogurtu i całość wymieszać z ogórkiem. Odstawić do lodówki na 1 h. Cebule obrać i pokroić w plasterki, paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Schłodzone kostki mięsa nadziewać na patyczki naprzemiennie z cebulą i papryką. Grillować (można na patelni gillowej) aż mięso zmięknie. Podawać ze schłodzonym sosem tzatziki doprawionym kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | czosnek, sól, cebula, koper, kwasek cytrynowy (kwas E-330), pieprz czarny, capsicum |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw śródziemnomorskich, ryb i owoców morza |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |