Sos sałatkowy Tysiąca Wysp
Opis
Sos sałatkowy Tysiąca Wysp
ang. Thousand Island dressing;
hiszp. salsa mil islas;
niem. Thousand-Island-Dressing;
fran. Mille-îles (vinaigrette);
ros. Тысяча островов соус;
Sos Tysiąca Wysp instant to produkt umożliwiający szybkie i łatwe przygotowanie tradycyjnego sosu sałatkowego o intensywnym smaku łączącym nuty pomidorowe z majonezem doprawionym kroplą kwaśnego octu. Ma zdecydowanie uniwersalny charakter - stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, od pieczonych, smażonych i grillowanych mięs, przez sałatki warzywne i surówki, po kanapki, hamburgery, cheesburgery, pieczone ziemniaki, frytki, krokiety czy potrawy rybne. Podawany w formie zawiesistego dipu na bazie jogurtu bywa powszechnie stosowany jako dodatek do potraw typu fast-food oraz chipsów i słonych przekąsek. Rewelacyjnie podkreśla smak twarożku i potraw na bazie nabiału, jaj na twardo i domowych wędlin. Może być wykorzystany w formie marynaty do mięsa drobiowego, jak również jako samodzielny sos do makaronu lub ryżu.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
cukier, maltodekstryna, skrobia pszenna, suszone pomidory, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu; cebula, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, tłuszcz palmowy, dioctan sodu; substancja zagęszczająca: guma guar; kurkuma, hydrolizat biała roślinnego (sojowego), gorczyca biała, barwnik, pieprz czarny.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 342 kcal (1436 kJ); tłuszcz 3,2g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g; węglowodany 65,1 g, w tym cukry 49,4 g; błonnik 0,5 g; białko 2,4 g; sól 6,4 g
Sposób przygotowania
Do 300 ml jogurtu (może być grecki lub skyr) dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos sałatkowy |
Wskazania | do dań typu fast food |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |