Sos pomidorowy
Opis
Sos pomidorowy
ang. tomato sauce;
hiszp. salsa de tomates;
niem. Tomatensauce;
fran. sauce de savour de tomate;
ros. томатный соус;
Sos pomidorowy instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie sosu o tradycyjnym smaku tego popularnego warzywa. Wyróżnia się intensywnym, pomidorowym aromatem i kremową konsystencją, ponadto posiada charakter uniwersalnego dodatku do potraw. Doskonale uzupełnia smak wszelkiego rodzaju mięs smażonych, pieczonych, gotowanych i duszonych, od drobiu przez wołowinę i wieprzowinę na dziczyźnie kończąc. Wyśmienicie smakuje z kotletami mielonymi, pulpetami i klopsikami, dopełnia smak potraw na bazie ryżu, makaronów i kasz oraz ziemniaków. Z dodatkiem duszonej cebulki i czosnku może być wykorzystany jako podstawa potraw wegetariańskich na bazie duszonych i pieczonych warzyw, w szczególności bakłażana, cukinii, papryki i pieczarek. Sprawdza się połączeniu z kluskami oraz jako jeden z kluczowych składników pizzy i wszelkich możliwych zapiekanek.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
suszone pomidory (30%), mąka pszenna, sól, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu; cebula, skrobia pszenna, cukier, tłuszcz palmowy), hydrolizat biała roślinnego (sojowego), maltodekstryna, serwatka (z mleka), koncentrat buraka czerwonego: 60% maltodekstryna, 40% skoncentrowany sok z buraka; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 321 kcal (1344 kJ); tłuszcz 4,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g; węglowodany 49,1 g, w tym cukry 28,6 g; błonnik 0,6 g; białko 8,5 g; sól 11,8 g
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos pomidorowy do potraw |
Wskazania | do makaronu, ryżu, kasz i dań mięsnych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |