Sos grzybowy
Opis
Sos grzybowy
ang. mushroom sauce;
hiszp. salsa de sabor de setas;
niem. Champignonsauce;
fran. sauce de savour de champignons;
ros. грибной соус;
Sos grzybowy instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie sosu o tradycyjnym smaku grzybów leśnych. Wyróżnia się intensywnym aromatem i kremową konsystencją oraz absolutnie uniwersalnym charakterem. Wyśmienicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, od drobiowego przez czerwone po dziczyznę, jak również daniami bazującymi na świeżych i duszonych warzywach. Stanowi nieodłączny składnik kuchni wegetariańskiej. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem, makaronem oraz jasnymi, pełnoziarnistymi kaszami. Sprawdza się również w połączeniu z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi, przecierakami, pierogami oraz plackami ziemniaczanymi. Stanowi nieodłączny składnik wielu kuchni regionalnych, zwłaszcza podlaskiej, gdzie serwuje się go z zapiekaną babką ziemniaczaną i kiszką ziemniaczaną. Uzupełniony dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, w szczególności pietruszki, koperku, estragonu lub cząbru może zostać wykorzystany jako baza dla pieczeni i gulaszów myśliwskich.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
mąka pszenna, serwatka (z mleka), sól, tłuszcz palmowy, zasmażka (mąka pszenna, olej palmowy), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe; laktoza, maltodekstryna, skrobia pszenna, suszone grzyby ( 6,30%), cebula, cukier, aromaty, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: karmel E150c.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 368 kcal (1541 kJ); tłuszcz 11 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,3 g; węglowodany 55 g, w tym cukry 17,2 g; błonnik 5,5 g; białko 5,7 g; sól 10,6 g
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | do kasz, makaronów i mięsnych pieczeni |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |