Sos pieczeniowy drobiowy
Opis
Sos pieczeniowy drobiowy
ang. chicken gravy;
hiszp. salsa con sabor de pollo asado;
niem. Sauce gewürzt gegrillte Hähnchen;
fran. sauce à saveur de poulet grillé;
ros. соус со вкусом жареной курицей;
Sos pieczeniowy instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie tradycyjnego sosu o smaku drobiowym bez konieczności smażenia mięsa. Wyróżnia się intensywnym, mięsnym aromatem i kremową konsystencją oraz absolutnie uniwersalnym charakterem. W zależności od potrzeb i upodobań może być dodatkowo rozcieńczany (wodą, winem, mlekiem, śmietaną, bulionem) lub zagęszczany (najczęściej przez dodanie zasmażki), może być również uszlachetniany dodatkiem przypraw, ketchupu czy musztardy. Wyśmienicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa drobiowego, w tym z indyka, kaczki i gęsiny, jak również dopełnia smaku potraw opartych na składnikach warzywnych, zwłaszcza duszonych, pieczonych i grillowanych. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie z ziemniakami, ryżem, wszelkimi rodzajami makaronu i klusek oraz pampuchów. Może być podawany z dodatkiem podsmażanej cebuli i pieczarek, czosnku oraz świeżych i suszonych ziół.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
maltodekstryna, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe; sól, cukier, cebula, aromaty, tłuszcz palmowy, serwatka (z mleka),substancja zagęszczająca: guma guar; hydrolizat białka roślinnego (sojowego), barwnik: karmel E150c; pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 303 kcal (1269 kJ); tłuszcz 4,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g; węglowodany 57,3 g, w tym cukry 54,1 g; błonnik 0,2 g; białko 1,6 g; sól 14,2 g
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | do drobiu i jasnego mięsa |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |