

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
Sos pieczeniowy ciemny
Opis
Sos pieczeniowy ciemny
ang. dark gravy;
hiszp. salsa oscura de sabor de carne;
niem. dunkel Bratensauce;
fran. sauce au jus de viande sombre;
ros. сподливы темный соус;
Sos pieczeniowy instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie tradycyjnego, ciemnego sosu o smaku pieczeni bez konieczności smażenia mięsa. Wyróżnia się intensywnym, mięsnym aromatem i kremową konsystencją oraz absolutnie uniwersalnym charakterem. W zależności od potrzeb i upodobań może być dodatkowo rozcieńczany (wodą, winem, mlekiem, śmietaną, bulionem) lub zagęszczany (najczęściej przez dodanie zasmażki), może być również uszlachetniany dodatkiem przypraw, ketchupu czy musztardy. Wyśmienicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, w tym również drobiem, jak również dopełnia smaku potraw opartych na składnikach warzywnych, zwłaszcza duszonych, pieczonych i grillowanych. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie z ziemniakami, ryżem, wszelkimi rodzajami makaronu i klusek oraz pampuchów. Może być podawany z dodatkiem podsmażanej cebuli i pieczarek, czosnku oraz świeżych i suszonych ziół.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
skrobia pszenna , mąka pszenna, tłuszcz palmowy, sól, cukier, aromat, cebula, papryka słodka, suszone pomidory, ekstrakt wołowiny (2%), czosnek, barwnik: karmel E150c; kminek, pieprz czarny.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 371 kcal (1553 kJ); tłuszcz 11,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,0 g; węglowodany 55,5 g, w tym cukry 10,4 g; błonnik 1,9 g; białko 7,0 g; sól 11,4 gg
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | do mięs czerwonych i dziczyzny |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |