Sos myśliwski
Opis
Sos myśliwski
ang. hunter's sauce for game;
hiszp. salsa para carne de venado;
niem. Jägersauce für Wildbret;
fran. sauce pour chevreuil;
ros. соус для оленины;
Sos myśliwski instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie sosu wykorzystywanego tradycyjnie do serwowania dziczyzny. Wyróżnia się kremową konsystencją i intensywnym, leśnym aromatem, który zawdzięcza obecności silnie przypraw o podwyższonym stężeniu olejków eterycznych. Wyśmienicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa czerwonego mięsa, również z baraniną, cielęciną, koniną, a w szczególności – dziczyzną, choć dopełnia również smak gęsiny, kuraków łownych i mięsa z kaczki. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem, makaronem oraz kaszami, w tym palona i niepaloną kaszą gryczaną. Sprawdza się również w połączeniu z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi, przecierakami, pierogami oraz plackami ziemniaczanymi w kompozycjach typu „placek drwala”. Stanowi nieodłączny składnik wielu kuchni regionalnych. Uzupełniony dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, w szczególności rozmarynu, estragonu, cząbru i kolendry może zostać wykorzystany jako baza dla wszelkiego rodzaju pieczeni, gulaszów, pilawów oraz zapiekanek.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
mąka pszenna (natywna), skrobia pszenna (natywna), sól, olej roślinny (palmowy), suszone grzyby, odtłuszczone mleko w proszku, cukier, wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy; laktoza, marchew, cebula, barwnik: karmel E150c, aromaty, pieprz czarny, czosnek, jałowiec, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; majeranek, liść laurowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 368 kcal (1541 kJ); tłuszcz 11 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,3 g; węglowodany 55 g, w tym cukry 17,2 g; błonnik 5,5 g; białko 5,7 g; sól 10,6 g
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | do kasz, makaronów i mięsnych pieczeni |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |