PRZYPRAWA TANDOORI MASALA
Opis
PRZYPRAWA TANDOORI MASALA
ang. tandoori masala;
hiszp. tandoori masala;
niem. tandoori masala;
fran. tandoori masala;
ros. тандури масала;
Tandoori to nazwa tradycyjnego glinianego pieca w kształcie dzbana używanego do przygotowania potraw w północnych Indiach, Pakistanie i Afganistanie oraz sąsiednich obszarach Azji. Opalany węglem drzewnym lub nawozem umożliwia osiągnięcie temperatury pieczenia dochodzącej do 480 stopni C, co wydatnie skraca czas przygotowania potraw oraz umożliwia zachowanie naturalnej soczystości przy jednoczesnym otoczeniu mięsa i warzyw smakowitą, chrupką skórką. Dania tandoori często doprawia się wyrazistą mieszanką aromatycznych przypraw nazywaną masala, od której wywodzi się nazwa Tandorii Masala – kompozycji egzotycznych roślin przyprawowych umożliwiającej przygotowanie w domowych warunkach potraw o tradycyjnym, indyjskim smaku.
Przyprawa Tandoori Masala to świeżo suszone ziarna kolendry, kozieradki i kminu zmieszane z tartą korą cynamonowca, sproszkowanym kłączem imbiru, wzbogacone dodatkiem czosnku i gorczycy, których aromat podkreśla korzenna woń gałki muszkatołowej i kardamonu, zaś nuty pikanterii dodaje czarny pieprz i mielone liście laurowe z ostrą papryką chili. Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięsa wieprzowego, drobiowego, baraniny, jagnięciny praz ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza. Można je stosować do przygotowania marynat, sosów i panierek, doprawiania potraw pieczonych, smażonych i duszonych oraz gotowanych, opiekanych na grillu i zapiekanych w piekarniku, z dodatkiem żółtego sera, warzyw, kaszy i ryżu. Może służyć do wzbogacania marynat i sosów na bazie jogurtu i śmietany. Ze względu na ulotny aromat przypraw korzennych zaleca się przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
SKŁAD: kukurydza, kolendra, kmin rzymski, kminek, chili, gałka muszkatołowa, pieprz Cayenne, czosnek, imbir, goździki, cebula, trawa cytrynowa, kwasek cytrynowy, papryka - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak Tandoori
1 kg udek lub ćwiartek z kurczaka
1 cytryna
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
25 g przyprawy Tandoori Masala
150-200 ml jogurtu
szczypta soli
Mięso umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowymi ręcznikami i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w przyprawie Tandorii Masala i odstawić w chłodne miejsce na 30-45 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i dodać do jogurtu wraz z pozostałą ilością przyprawy. Schłodzone mięso zalać jogurtem i odstawić na 2 godziny (choć zaleca się marynowanie nawet przez 24 godziny). Piekarnik rozgrzać do 220 st.C., a kratkę ze środka natłuścić oliwą. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć bezpośrednio na kratce (używając jej jak rożna), pod którą podstawić blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-45 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | kukurydza, kolendra, kmin rzymski, kminek, chili, gałka muszkatołowa, pieprz Cayenne, czosnek, imbir, goździki, cebula, trawa cytrynowa, kwasek cytrynowy, papryka - barwnik naturalny |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania kuchni indyjskiej, pieczony drób |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |