PRZYPRAWA DO FASOLI I GROCHU
Opis
PRZYPRAWA DO FASOLI I GROCHU
ang. seasoning for dishes with beans;
hiszp. especias para platos con frijoles;
niem. Würze für Speisen mit Bohnen;
fran. épices pour les plats avec haricots;
ros. приправа для блюд с фасолью;
Warzywa strączkowe wzbogaciły europejskie jadłospisy około XVI w. Fasola i groch oraz ich liczne odmiany bardzo szybko zyskały popularność, szczególnie wśród najuboższych warstw społecznych, przede wszystkim ze względu na łatwość uprawy, niskie koszty pozyskania oraz zapewnienie pełnej gamy witamin i mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego działania organizmu (białka, węglowodany, błonnik, potas, żelazo, fosfor, cynk oraz witaminy C i z grupy B). Co więcej - fasola i groch doskonale nadawały się do długiego przechowywania, zachowując pełnię wartości odżywczych również w okresie zimowym i na przednówku. Również współcześnie chętnie wykorzystywane są w gastronomii jako ważny składnik tradycyjnych dań i potraw, idealnie komponując się z innymi warzywami i mięsem.
Przyprawa do fasoli jest aromatyczną kompozycją ziół i bulionu drobiowego opracowaną z myślą o podkreśleniu naturalnych walorów warzyw strączkowych. Doskonale nadaje się do wykorzystania przy przygotowaniu dań na bazie fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy, bobu i soi. Sprawdza się jako dodatek do zup, drugich dań, sałatek i przystawek, jak również pozwala wyczarować idealne potrawy świąteczne (kapusta z grochem) czy tradycyjne dania jednogarnkowe (fasolka po bretońsku). Ze względu na konieczność poddania ziaren warzyw strączkowych długotrwałej obróbce cieplnej zaleca się jej dodanie dopiero w drugiej lub w ogóle końcowej fazie gotowania.
SKŁAD: sól, kolendra, papryka czerwona, cebula, marchew, cukier, pasternak, gorczyca biała, cząber, czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, pietruszka, ziele angielskie, seler, rozmaryn;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Fasolka po bretońsku
500 g fasoli "jaś"
350 g boczku
1 duża cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
25 g przyprawy do fasolki
1 liść laurowy
3 owoce ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz, olej
Fasolę opłukać na sitku pod strumieniem zimnej wody. Przełożyć do wysokiego garnka, zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Gdy namięknie, wymienić wodę (powinno być jej dwa razy więcej niż fasoli), dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli. Gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni, po czym przełożyć do fasoli. Cebulę obrać i posiekać w piórka, a następnie zeszklić na wytopionym z boczku tłuszczu. Razem z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku i koncentratem pomidorowym wymieszać z fasolką. Doprawić do smaku przyprawą do fasoli, solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kolendra mielona, papryka czerwona mielona, cebula, marchew grys, cukier, pasternak |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinana |
Wskazania | potrawy z warzyw strączkowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |