PRZYPRAWA DO FLAKÓW

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200213

Opis

PRZYPRAWA DO FLAKÓW

ang. tripe dish seasoning;
hiszp. especias para callo;
niem. Kutteln, Flecke Gewürze;
fran. épices pour tripes;
ros. приправы для триппи;


Flaki są tradycyjną potrawą polską w formie gęstej zupy gotowanej z oczyszczonych żołądków wołowych i innych rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw i (niekiedy) wędzonki. Przyrządzano je już pod koniec XIV wieku i należały do ulubionych dań m.in. samego króla Władysława Jagiełły. Znana jest również w innych krajach europejskich, m.in. w Czechach, Austrii, Niemczech, Francji i Hiszpanii, a nawet w Turcji, gdzie w wersjach regionalnych serwuje się ją z dodatkiem takich przypraw jak ocet, śmietana czy cydr. W Polsce zupa podawana jest najczęściej na ostro, na sposób warszawski lub zamojski. 

Sekret wyjątkowego smaku flaczków tkwi w odpowiednio dobranej mieszance przypraw dodawanych do zupy. Przyprawa do flaków to aromatyczna kompozycja ziół, warzyw i przypraw korzennych, które nadają daniu odpowiedniej, pikantnej nuty oraz zdecydowanie podwyższają jej walory wizualne. Idealna do stosowania zarówno do zup gotowanych z surowych żołądków wołowych, jak i dodawania do półgotowych dań oferowanych w puszkach i słoikach. 


SKŁAD:
sól, marchew, pasternak, papryka słodka, majeranek, gałka muszkatołowa, cukier, imbir, regulator kwasowości-kwasek cytrynowy;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Flaki po staropolsku

1 kg oczyszczonych flaków wołowych
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera 
ok. 1,5 l bulionu wołowego,
25 g przyprawy do flaków
masło + mąka na zasmażkę (opcjonalnie)


Oczyszczone flaki pokroić w paseczki, zalać gorącą wodą i obgotować przez 5 minut, po czym wodę wylać. Czynność powtórzyć trzykrotnie (pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu trzewi). Flaki zalać bulionem wołowym i gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny (aż staną się miękkie). Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kostkę. Dodać do flaków, doprawić do smaku przyprawą do flaków, gotować jeszcze 40-60 minut. Na koniec opcjonalnie zupę zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, marchew, pasternak, papryka słodka, majeranek, gałka muszkatołowa, cukier, imbir, regulator kwasowości-kwasek cytrynowy
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania flaczki, potrawy z podrobów
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl