PRZYPRAWA DO FLAKÓW
ang. tripe dish seasoning;
hiszp. especias para callo;
niem. Kutteln, Flecke Gewürze;
fran. épices pour tripes;
ros. приправы для триппи;
Flaki są tradycyjną potrawą polską w formie gęstej zupy gotowanej z oczyszczonych żołądków wołowych i innych rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw i (niekiedy) wędzonki. Przyrządzano je już pod koniec XIV wieku i należały do ulubionych dań m.in. samego króla Władysława Jagiełły. Znana jest również w innych krajach europejskich, m.in. w Czechach, Austrii, Niemczech, Francji i Hiszpanii, a nawet w Turcji, gdzie w wersjach regionalnych serwuje się ją z dodatkiem takich przypraw jak ocet, śmietana czy cydr. W Polsce zupa podawana jest najczęściej na ostro, na sposób warszawski lub zamojski.
Sekret wyjątkowego smaku flaczków tkwi w odpowiednio dobranej mieszance przypraw dodawanych do zupy. Przyprawa do flaków to aromatyczna kompozycja ziół, warzyw i przypraw korzennych, które nadają daniu odpowiedniej, pikantnej nuty oraz zdecydowanie podwyższają jej walory wizualne. Idealna do stosowania zarówno do zup gotowanych z surowych żołądków wołowych, jak i dodawania do półgotowych dań oferowanych w puszkach i słoikach.
SKŁAD: sól, marchew, pasternak, papryka słodka, majeranek, gałka muszkatołowa, cukier, imbir, regulator kwasowości-kwasek cytrynowy;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Flaki po staropolsku
1 kg oczyszczonych flaków wołowych
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
ok. 1,5 l bulionu wołowego,
25 g przyprawy do flaków
masło + mąka na zasmażkę (opcjonalnie)
Oczyszczone flaki pokroić w paseczki, zalać gorącą wodą i obgotować przez 5 minut, po czym wodę wylać. Czynność powtórzyć trzykrotnie (pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu trzewi). Flaki zalać bulionem wołowym i gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny (aż staną się miękkie). Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kostkę. Dodać do flaków, doprawić do smaku przyprawą do flaków, gotować jeszcze 40-60 minut. Na koniec opcjonalnie zupę zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki.