PRZYPRAWA DO SCHABOWYCH
Opis
PRZYPRAWA DO SCHABOWYCH
ang. seasoning for pork chop;
hiszp. especias para chuletas de cerdo;
niem. Gewürz für Schweinekotelett;
fran. épices pour pour côtelette de porc;
ros. приправа для свиной отбивной;
Kotlety schabowe zaliczane są do sztandarowych potraw kuchni polskiej. Tradycja spożywania cienkich plastrów schabu, ubijanych tłuczkiem i smażonych w panierce przygotowanej z mąki, jaj, bułki tartej z dodatkiem soli i pieprzu, sięga początków XIX w. Schabowy, serwowany najczęściej z ziemniakami lub kaszą oraz duszona kapustą, urósł do rangi rodzimego dania narodowego. Współcześnie do jego doprawiania stosuje się całą gamę mieszanek przyprawowych, które pozwalają lepiej wydobyć naturalny aromat wieprzowiny i przygotować danie idealnie trafiające w gusta wszystkich domowników
Bez wątpienia zalicza się do nich przyprawa do schabowych. Przygotowana z grubomielonych ziół i warzyw może być stosowana w zastępstwie tradycyjnej panierki bądź jako jej kluczowy składnik. Podkreśla naturalny smak mięsa schabowego, nadaje mu pikantnej nuty oraz umożliwia zachowanie pełni soczystości podczas smażenia. Nie zawiera soli, dlatego może być stosowana przez osoby pozostające na diecie niskosodowej. Doskonale nadaje się również do stosowania jako dekoracyjna posypka do mięs grillowanych i pieczonych.
SKŁAD: marchew, sezam, gorczyca biała, pieprz czarny młotkowany, papryka czerwona;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Schabowe kieszonki
2-4 plastry schabu bez kości
2-4 plastry szynki
2-4 plastry sera typu gouda
1-2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
4-5 łyżek bułki tartej
50 g przyprawy do schabowych
sól, pieprz, przypraw
tłuszcz do smażenia
Schab rozbić na cienkie plastry uważając, aby nie przerwać ciągłości włókien. Posolić do smaku. Na połowie każdego kawałka mięsa położyć szynkę i żółty ser w taki sposób, aby nie dotykały obrzeża kotleta. Schab złożyć na pół. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić stykające się ze sobą obrzeża kotleta, by połączyły się tworząc zamkniętą kieszeń. Mięso obficie oprószyć przyprawą do schabowych. Następnie obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu (ok. 3-4 minut z każdej strony).
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | marchew, sezam, gorczyca biała, pieprz czarny młotkowany, papryka czerwona |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do panierowania mięs |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |