PRZYPRAWA GOLDEN LATTE
Opis
PRZYPRAWA GOLDEN LATTE
ang. Golden Milk, tumeric milk;
hiszp. leche dorada, leche de oro
niem. Golden Milk
fran. lait d’or
ros. золотое молоко
Golden Latte, nazywane również Złotym Mlekiem lub Mlekiem Kurkumowym, to odżywczy napój wywodzący się z tradycji indyjskich, współcześnie coraz częściej serwowany w kawiarniach na całym świecie, szturmem podbijający smakiem i aromatem kulturę zachodu. Mimo iż w jego nazwie pojawia się słowo „latte” jednoznacznie i powszechnie kojarzone z kawą, w rzeczywistości napój jest bezkofeinowy, a termin wskazuje jedynie na konieczność wykorzystania mleka do jego przygotowania. W medycynie indyjskiej Golden Latte uznawane jest za specyfik leczniczy o właściwościach antybakteryjnych, rozgrzewających, wspomagających trawienie i ogólnie wzmacniających,jak również uzupełniający ewentualne niedobory witamin i minerałów, w szczególności witaminy D i wapnia. Ajurweda zaleca regularne spożywanie Złotego Mleka dla zagwarantowania prawidłowego działania systemu odpornościowego organizmu.
Golden Latte to mieszanka przypraw korzennych opracowana specjalnie z myślą o przygotowaniu smacznych, mlecznych napojów lub ziołowych koktajli. Wystarczy niewielką ilość przyprawy zalać mlekiem i dokładnie wymieszać, by cieszyć się pełnią smaku tradycyjnego Złotego Mleka. Mieszanka może być również wykorzystana jako niebanalny dodatek do mlecznych zup, owsianki, owocowych koktajli na bazie jogurtu, kefiru i czy maślanki, a także posypka do twarożku serwowanego na słodko. Zawartość kurkumy nadaje gotowym daniom pięknego odcienia głębokiego, intensywnego złota, zaś nuty pomarańczy i mięty nadają gotowym daniom z dodatkiem Golden Latte delikatnie orzeźwiającego charakteru.
SKŁAD: kurkuma, cynamon cejloński, cynamon wonny (kasja), pieprz czarny, skórka pomarańczy, mięta, kwiat muszkatu, kardamon zielony, imbir mielony, goździki mielone;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Golden latte
1 płaską łyżeczkę przyprawy wsypać do 200 ml zimnego mleka. Dokładnie wymieszać, Podgrzać do temperatury 60-70 st.C. Można użyć spieniacza do mleka dla uzyskania delikatnej pianki. W zależności od preferencji smakowych zamiast podgrzania można podać jako orzeźwiający, mleczny napój chłodzący z dodatkiem kostek lodu. Można słodzić cukrem lub miodem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | kurkuma, cynamon cejloński, cynamon wonny (kasja), pieprz czarny, skórka pomarańcy, mięta, kwiat muszkatu, kardamon zielony, imbir mielony, goździki mielone |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni gruzińskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |