MARYNATA DO SZYNKI WIEJSKIEJ
Opis
MARYNATA SZYNKA WIEJSKA
ang. country ham marinade;
hiszp. adobo para jamón de pais;
niem. Landschinken-Marinade;
fran. jambon de pays marinade;
ros. маринад дла ветчиной страна;
W ostatnich latach domowy wyrób wędlin przeżywa prawdziwy renesans. W dobie "wędlino-podobnych" wyrobów dominujących na sklepowych półkach znalezienie produktu o tradycyjnym smaku zapamiętanym jeszcze z dzieciństwa, serwowanego na kanapkach przez dziadków czy rodziców, graniczy dosłownie z cudem, dlatego coraz popularniejszy staje się proceder amatorskiego przygotowania wyrobów masarskich na własne potrzeby i użytek. Odpowiednio zamarynowane mięso, chronione przed rozwojem bakterii i psuciem się, następnie poddane obróbce termicznej (np. wędzeniu), zachowuje świeżość nawet przez pół roku.
Marynata Szynka Wiejska opracowana została specjalnie z myślą o amatorach domowego wyrobu wędlin. Dzięki idealnie dobranym składnikom pozwala szybko przygotować mieszankę peklującą (zalewę/solankę) idealną do stosowania zarówno zewnętrznego (do namaczania mięsa), jak i do ostrzykiwania wewnętrznego. Zapobiega rozwojowi procesów gnilnych, utrwala i konserwuje wędlinę, pozwala zachować naturalne zabarwienie mięsa oraz nadaje gotowej szynce wyjątkowo intensywnego aromatu. Wyróżnia się także bardzo prostym sposobem zastosowania: wystarczy zalać marynatę zimną wodą (dawkowanie: 50g produktu na 1 litr wody) w ilości niezbędnej do zamarynowania mięsa.
SKŁAD: sól peklująca (zawiera azotyn sodu), glukoza, błonnik sojowy, przeciwutleniacz - witamina C - 1,7%, pieprz czarny, aromat, lubczyk liść, jałowiec melony;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Szynka wiejska wędzona
Szynkę wieprzową, ok 7-10 kg dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie przygotować odpowiednią ilość zalewy rozpuszczając w wodzie zalecaną ilość marynaty (50g na 1 litr wody). Część marynaty wykorzystać do nastrzyknięcia mięsa, następnie szynkę ułożyć w emaliowanym lub szklanym naczyniu i zalać marynatą w taki sposób, by zalewa pokrywała całą powierzchnię mięsa. Przycisnąć drewnianym krążkiem lub pokrywą i obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce o temperaturze nie większej niż + 6 stopnie C na 14 dni. Mięso należy przewracać w zalewie dwa razy dziennie. Następnie wyjąć mięso, osuszyć i powiesić w przewiewnym, chłodnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.
Szynkę wędzić siedem dni na zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z przerwami co 10 godzin. Szynkę wędzoną możemy podawać również gotowaną, parzoną lub duszoną.
Dane techniczne
Postać | mielona, instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do marynowania szynki przed wędzeniem / pieczeniem |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |