

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA DO GRZAŃCA
Opis
PRZYPRAWA DO GRZAŃCA STAROPOLSKIEGO
ang. mulled wine seasoning;
hiszp. especias para glühwein;
niem. Glühwein Gewürze;
fran. épicée pour le vin chaud;
ros. приправы для глинтве́йн, горячего вина;
Wzmacniające właściwości grzanego wina znane były już starożytnym Rzymianom, którzy podbijając kolejne kontynenty przywozili ze sobą kulturę uprawy wina oraz rozpowszechnili przepisy spożywania tego trunku niekoniecznie w formie napoju wyskokowego. Grzany trunek z dodatkiem korzennych przypraw, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców cytrusowych, szybko zyskał uznanie i sławę jako doskonały środek rozgrzewający i chroniący przed przeziębieniem. Tradycja picia grzańców na obszarze królestwa Polskiego sięga XIV w. - spożywano je przede wszystkim w długie, zimowe wieczory, jak również w czasie kuligów i zabaw karnawałowych. W późniejszym okresie wino zaczęto zastępować innymi alkoholami - najczęściej piwem.
Przyprawa do grzańca staropolskiego to aromatyczna kompozycja ziół korzennych stanowiących gotową mieszankę składników dodawanych do podgrzanego alkoholu. Można ją łączyć z czerwonym winem, piwem oraz miodem i innymi alkoholami. Nadaje się do przygotowania grzańców bezalkoholowych – np. jako dodatek do gorącej herbaty. Niestandardowo można ją również wykorzystać do aromatyzowania owocowych przetworów na zimę
SKŁAD: cukier, cynamon, goździk, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Grzane wino z migdałami
500 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina (np. kadarki)
4 łyżeczki rodzynek
2 łyżeczka płatków migdałowych
50 g przyprawy do grzańca staropolskiego
4 plasterki pomarańczy
1 plasterek cytryny
Do garnka wsypać rodzynki, włożyć plasterki pomarańczy i cytryny, po czym zalać winem i zasypać przyprawą do grzańca. Podgrzewając mieszać do rozpuszczenia się cukru uważając, aby wino nie zaczęło wrzeć. Gdy napój będzie gorący, wino rozlać do kamionkowych kubeczków i posypać płatkami migdałowymi. Pić zanim wystygnie.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | cukier, cynamon, goździk, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do aromatyzacji napojów |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |