PRZYPRAWA ZIOŁA KATARZYNY
Opis
PRZYPRAWA ZIOŁA KATARZYNY
ang. Catherine’s condiment
hiszp. condimiento de Catarina
niem. Catherine Würze
fran. condiment de Catherine
ros. приправа Екатерины
Zioła Katarzyny stanowią wyjątkowo atrakcyjną propozycję dla wszystkich miłośników dietetycznego gotowania, jak również osób dbających o linię. Ta mieszanka przyprawowa skomponowana została z kilkunastu składników roślinnych cechujących się właściwościami ułatwiającymi trawienie, podkręcającymi procesy metaboliczne i ułatwiającymi spalanie zbędnych kalorii. Składające się na przyprawę zioła działają żółciopędnie, intensyfikują wydzielanie soków trawiennych i jednocześnie przeciwdziałają pojawianiu się zaparć. Stanowią doskonałe uzupełnienie wszelkiego rodzaju diet odchudzających, detoksykujących i mających na celu oczyszczenie organizmu z zalegających w nim szkodliwych produktów przemiany materii. Jednocześnie pozostają bogatym źródłem witamin i mikroelementów uzupełniając ich ewentualne niedobory, a tym samym dbają o zachowanie pełni zdrowia. Intensywna, zielona barwa mieszanki dodaje kolorytu przygotowanym daniom i korzystnie wpływa na ich atrakcyjność wizualną.
Mieszanka Zioła Katarzyny jest uniwersalnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup, bulionów i sosów, jak również dań z makaronu, ryżu i mięsa. Dobrze komponuje się z potrawami jajecznymi, białym i żółtym serem oraz sałatkami. Po wymieszaniu z niewielką ilością oleju tworzy dietetyczną i bardzo smaczną marynatę do pieczeni. Ze względu na intensywny smak i aromat wystarczy już niewielka ilość, by z jednej strony wzbogacić bukiet potrawy, a z drugiej - wspomóc proces odchudzania. Zaleca się stosowanie mieszanki do wszystkich potraw dietetycznych, przy czym doskonale nadaje się ona zarówno do pieczenia, smażenia i gotowania na parze, jak i dodawania pod sam koniec obróbki termicznej.
SKŁAD: sól, pietruszka nać, oregano, majeranek otarty, kolendra liść, rozmaryn, kukurydza, cząber ogrodowy, bazylia, lubczyk liść, szczypiorek, czosnek granulowany, papryka chili;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak w zielonej panierce
2 podwójne piersi z kurczaka
2 jajka
6 łyżek płatków kukurydzianych
25 g przyprawy Zioła Katarzyny
sól, pieprz czarny mielony (do smaku)
olej
sól
Mięso z kurczaka umyć pod silnym strumieniem zimnej wody i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami. Pokroić w długie paski i oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Jajka, płatki kukurydziane i przyprawę Zioła Katarzyny zmiksować blenderem na jednolitą masę. W tak przygotowanej panierce zanurzyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażać mięso na rumiano ze wszystkich stron. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką z buraczków.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do zup, sosów, nabiału, past jajecznych, sałatek |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |