Przyprawa "18 ziół ojca Mateusza"
Opis
Przyprawa „18 ziół ojca Mateusza” - zamiast soli
ang. seasoning „18 herbs of father Matthew”;
hiszp. condimiento „18 especias de padre Matias”;
niem. Gewürz „18 Kräuter Vater Matthew”;
fran. assaisonnement „18 herbes de Père Matthew”;
ros. приправа „18 рав отца Матвейа”;
Mieszanka przyprawowa składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych i dobranych w odpowiednich proporcjach roślin przyprawowych i zielnych podkreślających naturalny smak potraw przygotowywanych w warunkach domowych. Jej bogaty skład, wolny od sztucznych składników i konserwantów oraz jakichkolwiek “wzmacniaczy”, umiejętnie wydobywa nawet najdrobniejsze aromatyczne nuty dań mięsnych (w szczególności drobiowych i wieprzowych), rybnych, serów i twarogów, zapiekanych warzyw, surówek i sałatek oraz potraw na bazie jaj i grzybów. Mieszanką można doprawiać dania pieczone, smażone i gotowane, choć, po wymieszaniu z odrobiną oleju, nadaje się również do stosowania w formie marynaty.
Przyprawa 18 ziół ojca Mateusza zalecana jest wszystkim osobom pozostającym na diecie wątrobowej oraz bezsolnej. Ponieważ nie należy do mieszanek pikantnych, może być z powodzeniem stosowana do przyprawiania dań podawanych dzieciom. Ze względu na zawartość ziół wspomaga pracę układu pokarmowego, przyspiesza i poprawia przebieg procesów trawiennych, jak również ogranicza ryzyko wystąpienia objawów nadkwasoty żołądka (np. zgagi). Jednocześnie wspiera działanie środków przeciwzapalnych hamujących rozwój infekcji rozwijających się w obrębie narządów jamy brzusznej, co pozwala uniknąć bolesnych skurczów żołądka i jelit oraz kolek jelitowych.
Składniki przyprawy 18 ziół ojca Mateusza
kukurydza, majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, papryka ostra, imbir, gorczyca, kminek, tymianek, rozmaryn, szałwia, kurkuma, lubczyk, liść laurowy, cząber.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 1679kJ/400kcal, Tłuszcz 9,24 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,74 g, Węglowodany 55,29 g, w tym cukry 3,83 g, Błonnik 23,15 g, Białko 12,46 g, Sól 0,12 g (wynika z naturalnie występującego sodu).
Skala ostrości
0/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą "18 ziół ojca Mateusza"
Dorsz pieczony z warzywami
Filet z dorsza (ok. 200 g)
1-2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
100 g pomidorków koktajlowych
1 marchewka
1 pietruszka
1 garść świeżych liści szpinaku
15 g przyprawy „18 ziół ojca Mateusza”
10 ml oliwy z oliwek
Oliwę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z przyprawą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. W marynacie zanurzyć filet z dorsza i pozostawić na 15 minut. W tym czasie przygotować warzywa: paprykę wydrążyć z pestek, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki. Żaroodporne naczynie wysmarować częścią oliwy odlanej z marynaty, na dnie ułożyć szpinak, warzywa i pomidorki koktajlowe. Filety rybne owinąć folią aluminiową i ułożyć w naczyniu obok warzyw. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia staropolska, przyprawy prozdrowotne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |