NOPAL - OPUNCJA FIGOWA LIŚĆ
Opis
OPUNCJA FIGOWA / NOPAL liść
(Opuntia ficus-indica)
ang. Indian fig opuntia, Barbary fig, cactus pear;
hiszp. nopal, chumbera, higuera (de pala);
niem. Kaktusfeigen;
fran. Figuier de Barbarie;
ros. Опунция индийская;
Opuncja figowa, w języku hiszpańskim znana jako nopal, należy do jednego z 114 znanych gatunków opuncji - kaktusa, którego ojczyzną jest teren obecnego Meksyku. Ten sukulent, doskonale przystosowany do życia w warunkach utrudnionego dostępu do wody, osiąga wysokość nawet 5 metrów, wykształcając mięsiste liście pokryte woskowatą skórką i licznymi kolcami. Aztekowie uznawali tę roślinę za świętą - dostarczała im soczystych i pożywnych owoców, obfitujących z wapń, fosfor i witaminę C. Wykorzystywali również jej liście, które odpowiednio przycięte stosowali do okładów na uszkodzoną skórę - jako środek antyseptyczny, przeciwzapalny i przyspieszający gojenie. Również współcześnie opuncja pozostaje niezwykle cenionym surowcem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, a nawet do produkcji środków klejących i papieru.
SUROWIEC: liść opuncji (folium opuntiae)
Opuncja figowa jest źródłem witamin A, C,E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Zawiera w swoim składzie cukry (glukoza, galaktoza, arabinoza, ksyloza, ramnoza), kwasy organiczne (m. in. winowy, szczawiowy, bursztynowy), flawonoidy (kwercetyna, kemferol, narcyzyna, taxifolina), laktony, terpeny (m.in. lupenon), alkaloidy (meskulina, hordenina, tyramina) oraz betalainy (betakantyna, betacyjanina). Preparaty z opuncji są dobrze tolerowane, uznawane za nietoksyczne.
DZIAŁANIE
Liście opuncji w tradycyjnej medycynie indiańskiej wykorzystywano do okładów przykładanych na świeże rany i uszkodzenia skóry. Dzięki obecności śluzu roślinnego działały powlekająco na rany, przeciwdziałały ich zanieczyszczeniu oraz rozwojowi potencjalnych infekcji. Natomiast współcześnie prowadzone badania laboratoryjne ujawniły, że liście nopal znajdują szerokie zastosowanie w dietach odchudzających. Spożywane wraz z posiłkiem zachowują zdolność do wiązania cząsteczek tłuszczu wprowadzanych do organizmu wraz z pokarmem i przekształcania ich do związków, które nie podlegają trawieniu. W ten sposób tłuszcze nie zostają wchłonięte i zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej odkładającej się pod skórą, lecz podlegają wydaleniu. Dodatkowo błonnik obecny w liściach nopalu ułatwia trawienie pozostałych substancji oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości, pomagając utrzymać prawidłową masę ciała.
ZASTOSOWANIE
Wodne wyciągi z liści opuncji zalecane są przede wszystkim osobom walczącym z otyłością lub pragnącym zredukować dotychczasowa wagę ciała. Pomocniczo w dietach odchudzających, również jako środek uzupełniający niedobór witamin i minerałów podczas dłuższych głodówek oraz wytężonego wysiłku fizycznego. Wspomagająco dla osób osłabionych, starszych, cierpiących na przemęczenie oraz rekonwalescentom po długich chorobach i zabiegach operacyjnych. Liście nopalu zalecane są również w profilaktyce chorób serca i miażdżycy, przy nadciśnieniu oraz cukrzycy typu II. Nopal można także stosować wspomagająco w zaburzeniach ukrwienia mięśnia serca i zakłóceniach prawidłowego działania centralnego układu nerwowego.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2-3 liście nopal zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia na 20 minut. Pić 3-4 razy dziennie w ciągu 15-60 minut po głównych posiłkach jako środek redukujący wchłanianie tłuszczów.
Proszek z liści opuncji
Liście nopalu zmiksować za pomocą blendera. 1 łyżeczkę proszku nopal wymieszać z niewielką ilością miodu lub niewielką ilością przegotowanej wody i spożywać bezpośrednio po każdym głównym posiłku jako środek redukujący wchłanianie tłuszczów i pomagający w obniżeniu masy ciała.
Dane techniczne
Nazwa polska | Opuncja figowa |
Nazwa łacińska | Opuntia ficus-indica |
Skład | 100% liść opuncji |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 1-3 cm |
Wskazania | cukrzyca, otyłość, niedobór witamin i minerałów |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Maroko |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |