SOVIERA FIT (jarzynka bez soli)
Opis
SOVIERA FIT (JARZYNKA FIT) bez soli
(-)
ang. mixture of spices and various vegetables without salt
hiszp. mixto de especias y varios vegetales sin sal
niem. Gewürz mit Kräutern und verschiedenen Gemüsesorten ohne Salz
fran. mélange d'épices et de légumes divers sans sel
ros. смесь специй и различных овощей, как Вегета без соли
Soviera to nazwa handlowa rdzennie polskiej mieszanki przyprawowo-warzywnej stanowiącej rodzimą odpowiedź na oryginalną kompozycję chorwacką. Po raz pierwszy produkt tego rodzaju powstał w 1958 r. w laboratorium badawczym bałkańskiego producenta żywności. Zespół pod kierownictwem profesora Zlata Bartla, bazując na przepisach tradycyjnej kuchni bałkańskiej, stworzył unikalną mieszankę naturalnych wzmacniaczy smaku: soli i cukru, oraz grubo mielonych, suszonych warzyw, która okazała się nieocenioną pomocą dla tysięcy gospodyń domowych. Produkt o absolutnie uniwersalnym charakterze okazał się prawdziwym przebojem rynkowym. Już w 1967 r. spotkać można było go na sklepowych półkach w większości państw należących do bloku komunistycznego (m.in. na Węgrzech, w Czechach, Polsce i Rosji), a począwszy od lat siedemdziesiątych XX w. – w całej Europie. Obecnie znany jest nawet w Australii.
Soviera FIT różni się typowej mieszanki uniwersalnej tym, że pozostaje przyprawą całkowicie naturalną, pozbawioną sztucznych wzmacniaczy smaków, do tego skomponowaną wyłącznie z suszonych warzyw bez dodatku soli. Należy do najpopularniejszych dodatków jedzeniowych stosowanych na świecie. Gusta konsumentów podbiła swoim uniwersalizmem – doskonale nadaje się do zup, sałatek, sosów, panierek, marynat oraz do doprawiania wszelkiego rodzaju dań mięsnych (pieczeni, kotletów, mięsa z grilla i smażonego, kotletów, zrazów) i rybnych filetów. Dodana na kilka minut przed zakończeniem gotowania wyraźnie podkreśla smak mięsnych i warzywnych wywarów, może być stosowana w zastępstwie posypek, w formie dodatków do dipów oraz ryżu, makaronów i ziemniaków.
Warto również nadmienić, że Soviera została skomponowana w taki sposób, by nie dominować smaku ostatecznych potraw, a jedynie podkreślić ich naturalny bukiet.
SKŁAD: marchew, pasternak, cebula, pietruszka, seler, barwnik-ryboflawina;
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Ryba po grecku FIT
5 średnich marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
1 duża cebula
1 mały por (biała część)
3 szklaki wrzącej wody
2 - 3 ziela angielskie
1 listek laurowy
3 łyżki przyprawy Soviera FIT
1/2 szklanki mąki
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
800 g filetów z dorsza lub morszczuka
olej do smażenia
sól, pieprz
Ryby, w przypadku filetów mrożonych, rozmrozić i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki i obficie posypać Sovierą Fit. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Marchew pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, posolić do smaku i zagotować. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim oleju (przed smażeniem filety można posolić do smaku). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Odlać 1/3 szklanki wywaru z warzyw i rozprowadzić w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać, razem z porem posiekać w półtalarki. Zeszklić na patelni. Dodać odsączone z wody, ugotowane warzywa i dolać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące warzywa przełożyć na usmażoną rybę. Podawać w formie ciepłej lub chłodnej przystawki.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | marchew, pasternak, cebula, pietruszka, seler, barwnik-ryboflawina |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | przyprawa kulinarna |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |