Zioła na MARSKOŚĆ wątroby - 550 g
Opis
Zestaw ziół na marskość wątroby
(wg receptury ojca Andrzeja Czesława Klimuszki)
ang. herbs for cirrhosis;
hiszp. hierbas para la cirrosis;
niem. Kräuter für Zirrhose;
fran. herbes pour la cirrhose;
ros. травы для лечения цирроза печени;
Marskość wątroby to przewlekły stan zapalny tego organu prowadzący do włóknienia komórek, które na skutek zmian zwyrodnieniowych tracą możliwość prawidłowego spełniania swoich funkcji fizjologicznych. Tym samym praca narządu ulega upośledzeniu prowadząc do jego niewydolności. Marskość wątroby bywa najczęściej następstwem alkoholizmu, jednak może być również konsekwencją w przewlekłych stanów zapalnych (np. na skutek zapalenia wirusowego typu B lub C) bądź też chorób autoimmunologicznych. Najczęstszym objawem marskości wątroby jest żółtaczka, pajączki na skórze, charakterystyczny rumień dłoni i stóp, świąd skóry oraz białe przebarwienia paznokci. Towarzyszą im uczucie zmęczenia, nietolerancja wysiłku, zmniejszenie apetytu i wzdęcia, odbijanie się po posiłkach oraz bezsenność. Ze względu na możliwość powikłań o charakterze śmiertelnym, marskość wątroby należy leczyć pod kontrolą lekarza. Wyniki terapii można poprawić dzięki systematycznemu przyjmowaniu ziół wspierających regenerację i poprawiających czynność wątroby.
Aromatika oferuje zestaw ziół na marskość wątroby przygotowany według receptury zaczerpniętej z książki "Wróćmy do ziół leczniczych" znanego, polskiego zielarza ojca Andrzeja Czesława Klimuszki. Składniki stanowiące skład mieszanki w naturalny sposób wspierają prawidłowe działanie gruczołu. Poprawiają stopień wydzielania żółci oraz usprawniają jej właściwy przepływ przez drogi żółciowe do dalszego odcinka przewodu pokarmowego. Redukują ilość guzków regeneracyjnych oraz zapobiegają zwłóknieniom tkanki organu, dzięki czemu hamują proces stopniowej degeneracji wątroby. Równocześnie wspierają odradzanie i namnażanie zdrowych komórek. Wspomagają trawienie i zmniejszają dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jakie mogą dokuczać cierpiącym na marskość choroby. Posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu redukują ból i ewentualne obrzęki chorego narządu. Równocześnie stymulują prawidłowy przebieg procesów metabolicznych zachodzących w wątrobie, a w szczególności neutralizację i rozpad substancji o działaniu toksycznym dla organizmu.
Skład mieszanki ziół na marskość wątroby
Borówka czernica liść
Brzoza liść
Cykoria korzeń
Drapacz ziele
Kocanka kwiat
Kruszyna kora
Melisa liść
Mniszek lekarski korzeń
Oman korzeń
Perz kłącze
Pokrzywa liść
(w równych proporcjach)
Kupując jeden zestaw ziół otrzymasz mieszankę o wadze 550 g przygotowaną z wymienionych wyżej składników, przewidziany przez ojca Czesława Klimuszkę na jeden cykl kuracji. Schemat zalecanej, długotrwałej kuracji przewiduje spożycie jednego zestawu ziół, zrobienie 7 dni przerwy, ponowne spożycie całego zestawu ziół, zrobienie 12 dni przerwy i spożycie trzeciego zestawu – już w ramach utrwalenia uzyskanych rezultatów i profilaktyki zdrowotnej.
Zastosowanie ziół na marskość wątroby
Jako tradycyjny środek zalecany przez medycynę ludową w dolegliwościach spowodowanych marskością wątroby.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników oferowanego zestawu ziół. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne ziół na marskość wątroby
Nieznane.
Sposób przechowywania ziół na marskość wątroby
Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.
Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia na marskość wątroby
Napar ziołowy na marskość wątroby
1 kopiastą łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzącej wody, nie gotować. Pozostawić pod przykryciem aby się zaparzyły, następnie przecedzić, lekko podgrzać i powoli wypić. Należy pić trzy razy dziennie po jednej szklance przed posiłkiem, za każdym razem zioła świeżo parzone.
Dane techniczne
Zalecenia | marskość wątroby, otłuszczenie wątroby, choroby dróg żółciowych |
Postać | zioła sypkie, cięte, do przygotowania mieszanki |
Kraj pochodzenia | Polska |