

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
KARCZOCH ZIELE
Opis
KARCZOCH ZWYCZAJNY ziele
(Cynara scolymus)
ang. globe artichoke;
hiszp. alcachofera, alcachofa o alcaucil;
niem. Artischocke;
fran. L’artichaut;
ros. Артишокиспанский;
Karczoch zwyczajny jest warzywem, którego uprawa rozpowszechniła się w czasach starożytnych w państwach basenu Morza Śródziemnego i które do dziś zajmuje ważne miejsce w diecie mieszkańców Europy Południowej. Ta wieloletnia roślina z rodziny astrowatych dorasta do wysokości 2 metrów i wyróżnia się dużymi, ząbkowanymi i wyraźnie wyciętymi liśćmi oraz kulistymi, fioletowymi kwiatostanami. Pąki kwiatowe znalazły zastosowanie kulinarne - spożywane są po uprzedniej obróbce kulinarnej (najczęściej gotuje się je lub smaży, często również marynuje w occie). Natomiast liście rośliny wykorzystuje się w ziołolecznictwie jako środek detoksykujący i regulujący poziom trójglicerydów we krwi.
SUROWIEC: ziele karczocha (herba et folium cynarae scolymi)
Zawiera znaczne ilości flawonoidów (głównie luteolinu i apigenin), kwasów roślinnych (przede wszystkim kawoilochinowego i chlorogenowego), seskwiterpenów i glikozydów. Ponadto białka i tłuszcze roślinne oraz witaminę C.
DZIAŁANIE
Liście karczocha działają przede wszystkim żółciopędnie. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają osłaniająco na wątrobę i żołądek, przyspieszają przemianę materii. Posiadają właściwości rozkurczowe i detoksykacyjne. Ułatwiają usuwanie z organizmu zalegających w nim, szkodliwych związków i ułatwiają metabolizm cukrów. Jednocześnie redukują nadmierną ilość tłuszczów i cholesterolów we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i korzystnie wpływają na cały układ krążenia. Ograniczają tendencję do odkładania się tłuszczu w organizmie oraz do otłuszczania się narządów wewnętrznych, co może upośledzać ich prawidłowe funkcjonowanie. Zdecydowanie poprawiają kondycję i wygląd skóry i włosów.
ZASTOSOWANIE
Spożywanie ziela karczocha zalecane jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, w kamicy żółciowej, żółtaczce i przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Pomocniczo w marskości i stłuszczeniu wątroby, skazie moczanowej i przy niewydolności nerek. Wyciągi z karczocha pomagają przy zaparciach i zaburzeniach trawiennych, zalecane są również w przypadku zaburzeń metabolicznych oraz w przypadku trądziku i łojotoku powstałych na tle problemów wewnętrznych. Stosuje się je w przypadku hiperlipidemii, do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz do regulacji cukry przy hiperglikemii. Ziele karczocha należy stosować długotrwale - korzystne dla zdrowia efekty pojawiają się po kilku miesiącach regularnego przyjmowania.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Należy zachować ostrożność w przypadku niedrożności dróg żółciowych.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki liści karczocha zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie odcedzić, schłodzić. Pić 2 x dziennie po pół szklanki.
Nalewka
100 g liści karczocha zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Szczelnie zamknąć i odstawić do maceracji na 14 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać raz dziennie po 5-10 ml w chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby oraz jako środek poprawiający krążenie i obniżający poziom cholesterolu we krwi.
Dane techniczne
Nazwa polska | Karczoch zwyczajny |
Nazwa łacińska | Cynara scolymus |
Skład | 100% ziela karczocha |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | miażdżyca, cholesterol, odchudzanie |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | Podlasie / Lubelszczyzna |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |