KWIAT SOLI MORSKIEJ CZARNY
Unikalne płatki soli morskiej o ciemnej, grafitowej barwie i kształcie afrykańskich piramidek. Nazywane są „kawiorem” wśród soli i pozyskiwane ręcznie poprzez odparowanie wody oceanicznej prowadzone w specyficznych warunkach klimatycznych, wyłącznie podczas wyjątkowo słonecznych i całkowicie bezwietrznych dni.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,20 zł
LIŚĆ CURRY - KARI
Jednak z podstawowych przypraw używanych na co dzień w kuchni indyjskiej. Mimo zbieżności nazw oraz regionu pochodzenia, w rzeczywistości ta aromatyczna roślina nie ma nic wspólnego z potrawą również znaną jako curry. Posiada natomiast właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
LIŚĆ LAUROWY
Liście laurowe zbierane są z krzewów wawrzynu szlachetnego, który uprawiano już w czasach starożytnych. Starożytni Grecy i Rzymianie uważali je za symbole mądrości i sławy, a całej roślinie przypisywano atrybuty boskości. Z liści pleciono wieńce, którymi dekorowano głowy zwycięzców igrzysk oraz naczelnych wodzów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LUBCZYK LIŚĆ
Mieszkańcy świat antycznego często żuli nasiona lubczyku dla poprawy przemiany materii i złagodzenia wzdęć, a rześki zapach ziela wykorzystywano do odświeżania wnętrz szaf i kufrów. Jednak najbardziej roślina znana była z przypisywanej jej magicznej mocy wzbudzania pożądania u płci przeciwnej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Majeranek - ziele majeranku - otarte
Otarte ziele majeranku to jedna z najczęściej używanych przypraw ziołowych w Europie. Pozostaje ceniona przede wszystkim ze względu na swoją uniwersalność – doskonale komponuje się praktycznie z każdą potrawą, a przy okazji znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie ludowej Zachodu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MAK BIAŁY
W Europie najczęściej wykorzystywanym kulinarnie gatunkiem maku jest mak niebieski, zawierający znikome ilości alkaloidów. Tymczasem w krajach Orientu większą popularność zyskał wyróżniający się łagodniejszym smakiem mak biały. W Polsce stanowi on tradycyjny składnik nadzienia poznańskich rogali świętomarcińskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
OREGANO - LEBIODKA POSPOLITA
Lebiodka pospolita, drobna roślinka o różowo-fioletowych kwiatach, przed wiekami uważana była za ziele o potężnej mocy - przypisywano jej ochronę żyjących istot (ludzi i zwierząt) przed śmiertelnymi chorobami. Była również szczególnie pożądana przez zakochanych, którym zapewniać miała wzajemność uczuć drugiej strony.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
Niezwykle smaczna i bardzo pikantna odmiana wędzonej, czerwonej papryki jalapeño. W efekcie precyzyjnej obróbki cieplnej prowadzonej w ściśle określonych warunkach uzyskuje szczególnie wyraźny smak i aromat, przy czym zdecydowanemu uwypukleniu ulega jej poziom ostrości, dochodząc do 10.000 jednostek w skali Scoville.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Papryka chili grys
Wyjątkowa oferta dla miłośników niezwykle ostrych smaków zamkniętych w wysuszonych strąkach papryki chili. Dojrzałe, pokaźnych rozmiarów owoce o intensywnej, czerwonej barwie kryją w swym wnętrzu prawdziwą eksplozję pikantnych nut, które porażą kubki smakowe powodując niekontrolowany wyrzut endorfin do krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI HABANERO RED SAVINA
Te niewielkich rozmiarów owoce należą do najpikantniejszych znanych ludzkości naturalnych produktów spożywczych. Osiągając w skali ostrości Scovilla 350.000 - 577.000 jednostek przez wiele lat uznawane były za najostrzejszą znaną odmianę papryki obecną na rynku, wyhodowaną ze specjalnie selekcjonowanych sadzonek habanero.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona
Wyjątkowa okazja dla miłośników bardzo ostrych papryczek, których pikantność nie zapiera jednak dechu w płucach i nie powoduje tygodniowego paraliżu kubków smakowych czy wielodniowego odrętwienia języka. Tradycyjne jalapeño w postaci suszonej, o atrakcyjnej, czerwonej barwie, doda pazura każdemu domowemu daniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona
Wyjątkowa okazja dla miłośników bardzo ostrych papryczek, których pikantność nie zapiera jednak dechu w płucach i nie powoduje tygodniowego paraliżu kubków smakowych czy wielodniowego odrętwienia języka. Tradycyjne jalapeño w postaci suszonej, o atrakcyjnej, zielonej barwie, doda pazura każdemu domowemu daniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI MIELONA
Nazwa tej ostrej papryki często kojarzona jest z południowoamerykańskim państwem Chile, choć w rzeczywistości nie ma z nią nic wspólnego. Wywodzi bowiem z indiańskiego narzecza Náhuatl, w którym oznacza, ni mniej, nie więcej, tylko „owoc”. Tymczasem nazwę kraju wywodzi się od kiczuańskiego słowa „zimny”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI STRĄK
Wyjątkowa oferta dla miłośników niezwykle ostrych smaków zamkniętych w wysuszonych strąkach papryki chili. Dojrzałe, pokaźnych rozmiarów owoce o intensywnej, czerwonej barwie kryją w swym wnętrzu prawdziwą eksplozję pikantnych nut, które porażą kubki smakowe powodując niekontrolowany wyrzut endorfin do krwi.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,90 zł
PAPRYKA CZERWONA OSTRA
Niedojrzała papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C, niż uważana za wyjątkową pod tym względem cytryna. Regularnie spożywanie świeżych lub suszonych owoców (również w postaci przyprawy) powoduje wzrost liczby limfocytów T i wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, stymuluje również prawidłowe działanie systemu krążenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CZERWONA PŁATEK
Pierwsze sadzonki papryki trafiły do Europy pod koniec XV w. Ponieważ długi rejs z Ameryki Południowej do Europy przeżywała tylko niewielka część roślin, wkrótce w podróż wysyłano jedynie specjalnie przygotowane do siewu nasiona. Obecnie znanych jest ponad 30 gatunków papryki, z których wiele występuje w co najmniej kilku odmianach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA OSTRA WĘDZONA MIELONA
Bardzo smaczna i rzadko spotykana w Polsce przyprawa hiszpańska. Nadaje potrawom intensywnie czerwoną barwę oraz wyraźnie wyczuwalny, w pełni naturalny posmak wędzonki. Doskonała do wykorzystania przy produkcji domowych wędlin oraz doprawiania wszelkiego rodzaju dań kuchni śródziemnomorskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA PEPERONI
Mierzące zaledwie kilka centymetrów papryczki o barwie od zieleni po wyblakłą, jasną czerwień, zadziwią ukrytym potencjałem ostrości. Wysuszone i doskonale przystosowane do długotrwałego przechowywania, już minimalnych ilościach dodane do potraw zdecydowanie podkreślą ich smak wyraźnie pikantną nutą
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA PIRI-PIRI
Zaliczana do papryk z typu chilli charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem. Znana jest również pod angielską nazwą African Birds Eye Chilli. Uprawiana na terenie państw afrykańskich stanowi ważny składnik tradycyjnej kuchni Czarnego Lądu, wykorzystywana do przyprawiania sosów, mięs i dań rybnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA SŁODKA MIELONA
Niedojrzała papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C, niż uważana za wyjątkową pod tym względem cytryna. Regularnie spożywanie świeżych lub suszonych owoców (również w postaci przyprawy) powoduje wzrost liczby limfocytów T i wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, stymuluje również prawidłowe działanie systemu krążenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA SŁODKA WĘDZONA MIELONA
Bardzo smaczna i rzadko spotykana w Polsce przyprawa hiszpańska. Nadaje potrawom intensywnie czerwoną barwę oraz wyraźnie wyczuwalny, w pełni naturalny posmak wędzonki. Doskonała do wykorzystania przy produkcji domowych wędlin oraz doprawiania wszelkiego rodzaju dań kuchni śródziemnomorskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA ZIELONA PŁATEK
Papryka zielona obfituje w kwas foliowy, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie kobiet planujących w najbliższej przyszłości zajście w ciążę. Dostarcza również dużych ilości witaminy E, która dobroczynnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie, jak również poprawia samopoczucie i przyspiesza produkcję czerwonych ciałek krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ BIAŁY MIELONY
Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ piperyny zawartej w owocach pieprzu czarnego na proces odchudzania. Coraz częściej związek ten bywa dodawany do suplementów diety przeznaczonych dla sportowców, ponieważ przyspiesza metabolizm, zwiększa wydolność organizmu i ułatwia przyswajanie wysokobiałkowych odżywek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ BIAŁY ZIARNO
Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ piperyny zawartej w owocach pieprzu czarnego na proces odchudzania. Coraz częściej związek ten bywa dodawany do suplementów diety przeznaczonych dla sportowców, ponieważ przyspiesza metabolizm, zwiększa wydolność organizmu i ułatwia przyswajanie wysokobiałkowych odżywek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CAYENNE
Pieprz cayenne (czyli pieprz kajeński) powstaje po wysuszeniu i zmieleniu jednej z ostrzejszych odmian papryki rocznej (Capsicum annuum) - cayenne. Jej nazwa nawiązuje do francuskiej kolonii karnej znajdującej się u wschodnich wybrzeży Ameryki Środkowej, gdzie pośród wielu innych na dużą skalę uprawiano właśnie te roślinę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZARNY MIELONY
Niepozorne i piekielnie ostre w smaku kuleczki - owoce egzotycznego pnącza - przez tysiące lat stanowiły jeden z najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych towarów na świecie. Przyprawę zdobyć mogli jedynie najodważniejsi kupcy, którzy nie zawahali udać się w pieszą podróż szklakiem handlowym łączącym Europę ze środkową Azją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZARNY ZIARNO
Niepozorne i piekielnie ostre w smaku kuleczki - owoce egzotycznego pnącza - przez tysiące lat stanowiły jeden z najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych towarów na świecie. Przyprawę zdobyć mogli jedynie najodważniejsi kupcy, którzy nie zawahali udać się w pieszą podróż szklakiem handlowym łączącym Europę ze środkową Azją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZERWONY
Indianie południowoamerykańscy używali świeżych owoców czerwonego pieprzu do przyrządzania specjalnego, energetyzującego napoju o właściwościach przeciwbólowych. Miąższ, z którego wyciskano sok, pieczołowicie oddzielano od gorzkich w smaku pestek. Niekiedy poddawano go fermentacji, uzyskując chichę – lokalny napój alkoholowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ KUBEBA ZIARNO
Pieprz kubeba wykorzystywany był już w średniowieczu jako substytut bardzo drogiego i rzadkiego pieprzu czarnego. Używano go nie tylko do celów kulinarnych, lecz również do przyrządzania leczniczych mikstur rozgrzewających i przeciwbakteryjnych. Obecnie znajduje zastosowanie głównie jako egzotyczna, pikantna przyprawa do dań azjatyckich.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ SYCZUAŃSKI ZIARNO
Owoce żółtodrzewa pieprzowego to w rzeczywistości jagody, które w smaku łączą właściwości pikantnych ziaren pieprzu z wyraźną, cytrynową nutą. Najczęściej wykorzystywane są jako przyprawa do dań chińskich, stanowią również ceniony przez medycynę wschodnią środek wzmacniający układ odpornościowy.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,70 zł