

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |

Kategorie
Cena
-
od
do
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty

Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona

Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY

Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC

Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - laski

Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony

Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys

Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - mielony

Cynamon to jedna z najstarszych i najcenniejszych przypraw kuchennych. Najczęściej powstaje ze sproszkowanej kory cynamonowca wonnego, a wyróżnia ostrym, piekącym smakiem i korzennym aromatem. Regularnie spożywany zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniża poziom złego cholesterolu i rozgrzewa wewnętrznie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach

Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona

Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech

Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe

Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone

Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - kłącze - szuszone

Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony

Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC

Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA

Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY CAŁY

Należy do najdroższych i najbardziej egzotycznych przypraw na świecie. Po wysuszeniu przyjmuje charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i staje się łamliwy, lecz przez znawców bywa ceniony ze względu na długi czas przydatności do spożycia, intensywny aromat i bardzo wysoką wydajność. Stanowi niebanalną dekorację potraw.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY MIELONY

Inaczej nazywany "macis", wykorzystywany jako przyprawa ze względu na bardzo wysoką zawartość wonnych olejków lotnych, nadających potrawom lekko gorzkawy, pikantny i egzotycznie korzenny posmak. Doskonały do aromatyzowania wytrawnych dań mięsnych i warzywnych, jak również… alkoholowych nalewek.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,10 zł
Ziele angielskie - cały owoc

Łączy aromat i smak różnych przypraw korzennych, dzięki czemu charakteryzuje się absolutnie uniwersalnym charakterem. Stanowi wyśmienity dodatek do zup, w szczególności do staropolskiego żurku i rosołu, jest również nieodzownym składnikiem wędlin i pasztetów oraz dań z dziczyzny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie - mielone

Zalety mielonego ziela angielskiego z pewnością docenią wszyscy wykorzystujący przyprawę do aromatyzacji słodkich wypieków, przygotowania deserów czy uwypuklenia smaku owocowych przetworów, ponieważ rozdrobnione do postaci proszku równomiernie rozprowadza się w potrawie i nie podrażnia gardła.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin