Kategorie
Cena
-
od
do
Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO
Środek aromatyzujący w proszku wykorzystywany do nadania wybranym produktom charakterystycznej woni wędzonki. Doskonale sprawdza się w warunkach domowych do przygotowania swojskich wędlin pachnących naturalnym dymem bukowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Bazylia - ziele bazylii - suszone
Zawarty w bazylii eugenol działa odstraszająco na owady, dlatego roślinę warto posadzić w ogrodzie pomiędzy kwiatami narażonymi na ataki mszyc (np. w pobliżu róż). Bazylia hodowana na oknie w domu odstrasza muchy, a roztarta na ciele – chroni przed atakami komarów. W wielu kulturach jej ziele uważane jest za święte.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BIEDRZENIEC ANYŻ OWOC
Owoce anyżu biedrzeńca zaliczane są do uniwersalnych przypraw stosowanych w gastronomii jako dodatek do mięs, warzyw surowych i gotowanych, sosów i serów, jak również syropów, ciast, słodkich przetworów owocowych i napojów alkoholowych. Prócz wybornego smaku doskonale wpływają na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CEBULA SUSZONA W PŁATKACH
Bulwa cebuli otoczona jest suchymi łuskami, których barwa zależy przede wszystkim od składu mineralnego gleby, temperatury panującej podczas kiełkowania i wzrostu, warunków atmosferycznych w okresie wegetacyjnym, a nawet rodzaju sprzętu używanego przy zbiorach oraz sposobu suszenia i magazynowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZĄBER GÓRSKI
Bliski krewny cząbru ogrodowego, wyróżnia się daleko intensywniejszym zapachem i wyższą zawartością olejków lotnych. Ze względu na swój dekoracyjny charakter oraz łatwość uprawy bywa częstą ozdobą przydomowych ogródków. Stanowi podstawę oryginalnej, bułgarskiej przyprawy czubrica.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZĄBER OGRODOWY
Lokalnie bywa nazywany pieprzykiem, ponieważ w przeszłości, ze względu na piekący smak świeżego ziela, używano go w zastępstwie bardzo drogiego pieprzu. Jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z roślin strączkowych i kapusty, jak również mięs i ciężkostrawnym sosów, gdyż nie tylko dodaje im aromatu, lecz również ułatwia ich trawienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK GRANULOWANY
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Liście czosnku niedźwiedziego przypominają wyglądem liście konwalii majowej i ziemowita jesiennego - dwóch roślin trujących dla człowieka. Trudno jednak pomylić ze sobą te rośliny, a to za sprawą intensywnego, czosnkowego aromatu, jaki wydziela właściwy surowiec zielarski. Najwyższe walory posiadają części rośliny zebrane wczesną wiosną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK W PŁATKACH
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY
Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC OWOC
Owoce jałowca należą nie tylko do ulubionego rodzaju pokarmu leśnych ptaków, lecz są również cenionym dodatkiem paszowym. Zadawane zwierzętom gospodarskim podnoszą ich odporność na najbardziej rozpowszechnione choroby, ponadto w przypadku bydła mlecznego – zwiększają ilość produkowanego mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana niepalona
Nieprażone ziarna kaszy gryczanej wyróżniają się jasną, zielonkawą barwą oraz smakiem łagodniejszym od kaszy prażonej. Niepoddane procesowi obróbki termicznej zawierają również więcej błonnika, witamin i minerałów. Wyśmienicie nadają się do przygotowania niebanalnych, słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana palona
Regionalnie nazywana kaszą tatarczaną, jest produktem typowym dla kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ugotowana na sypko dostarcza organizmowi dużej ilości wartościowego białka. Jednocześnie pozostaje wolna od glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza jaglana
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa jasna
Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa razowa
Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK MIELONY
Rozgniecione owoce kminku, zalewane wodą lub winem i macerowane przez długie tygodnie wykorzystywano do produkcji wielu specyfików leczniczych, od maści aż po lewatywy. Wierzono, że największą moc posiadają leki przygotowane z nasion zebranych po zachodzie słońca, a szczególnie w noc św. Jana.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK OWOC
Zachowane dokumenty źródłowe wskazują, że już we wczesnym średniowieczu mieszkańcy Europy odróżniali kminek od kminu rzymskiego, wykorzystując go zarówno jako roślinę przyprawową, jak leczniczą. Przez wiele stuleci kminek stanowił jeden z niewielu leków dostępnych dla biedoty, która leczyła nim dolegliwości gastryczne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ
Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA
Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI MIELONY
Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC
Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin