Kategorie
Cena
-
od
do
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,80 zł
Ashwagandha - korzeń witanii ospałej - cięty
Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, należy do tzw. adaptogenów, czyli surowców zielarskich zwiększających odporność na stres, a zarazem pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. W medycynie ajurwedyjskiej używana była do naturalnego wzmacniania osłabionej odporności i sił witalnych.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,60 zł
Ashwagandha - korzeń witanii ospałej - mielony
Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, należy do tzw. adaptogenów, czyli surowców zielarskich zwiększających odporność na stres, a zarazem pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. W medycynie ajurwedyjskiej używana była do naturalnego wzmacniania osłabionej odporności i sił witalnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,65 zł
BERBERYS POSPOLITY KORA
W starożytności kora berberysu wykorzystywana była przede wszystkim do walki z wewnętrznymi zakażeniami pasożytniczymi, a w szczególności - do łagodzenia objawów niezwykle zaraźliwej czerwonki. Doceniano również jego pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne chorych oraz właściwości ogólnowzmacniające.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BERBERYS POSPOLITY OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są „polskimi cytrynami”. Zbierane przed pełnym dojrzeniem wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów i innych przetworów, jako składniki herbatek wzmacniających, a nawet główny składnik prozdrowotnych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BOLDO LIŚĆ
Południowoamerykański surowiec zielarski ceniony jako źródło łatwoprzyswajalnej boldyny, wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie indiańskiej jako panaceum na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Stosowany również jako dodatek smakowo-aromatyzujący do potraw, herbaty, yerba mate i kawy.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,65 zł
BRODZIUSZKA WIECHOWATA ZIELE
Należy do czołowych roślin leczniczych stosowanych w ajurwedzie oraz tradycyjnej medycynie chińskiej i indonezyjskiej. Nazywana jest „królową gorzkich ziół” ze względu na niezwykle silny, cierpki smak. Stanowi doskonały środek regulujący trawienie oraz ogólnie wzmacniający dla osób z zaburzeniami odporności.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - laski
Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Czarnuszka siewna - nasiona czarnuszki - całe
Bywa niekiedy mylona z czarnym kminem, czyli owocami roślin z gatunku Bunium persicum, używanymi w kuchni indyjskiej jako popularna przyprawa. W rzeczywistości jej ojczyzną jest basen Morza Śródziemnego, a olej wytłaczany z jej nasion używano przed wiekami do leczenia reakcji alergicznych i… raka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
EUKALIPTUS LIŚĆ
Liście eukaliptusa to podstawowe pożywienie misiów koala. Zanim odkryto w nich cenne olejki eteryczne, ludzie wykorzystywali przede wszystkim drewno tych drzew, niezwykle odporne na gnicie. Używano go do budowy okrętów, wagonów kolejowych oraz wszelkich konstrukcji narażonych na wzmożone działanie wilgoci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA MUNG
Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Starożytni lekarze egipscy zalecali przemywanie zmian skórnych o charakterze nowotworowym wodą z wyciągiem z gorzkich migdałów, podobną terapię stosowano również w Chinach. W 1830 r. z jąder pestek owocowych wyodrębniono substancję nazywaną amigdaliną, którą niektórzy uważają za skuteczny lek na raka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,40 zł
GOTU KOLA
W medycynie ajurwedyjskiej uznawana jest za szczególnie pomocną w zwalczaniu skutków nadmiernego stresu i efektów chorób degeneracyjnych mózgu, skuteczną na równi z miłorzębem. Znana jest pod nazwą Gotu Kola, która w języku syngaleskim oznacza dosłownie „liść w kształcie kielicha”.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,80 zł
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GURMAR LIŚĆ
Zwany jest „pogromcą cukru” i od wieków stosowana w medycynie ajurwedyjskiej jako skuteczny środek do walki z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Skutecznie poskramia nadmierny apetyt na słodycze oraz wspomaga pracę trzustki odpowiedzialnej za prawidłową gospodarkę cukrową w organizmie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŚMIN KWIAT
Białe, aromatyczne kwiaty, jaki mi obsypują się krzewy jaśminu, roztaczają szczególnie silną, słodką woń, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Obfitują w olejki eteryczne złożone z ponad stu składników, które zestawione ze sobą tworzą wyjątkową kompozycję zapachową o właściwościach terapeutycznych.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,80 zł
Jiaogulan - ziele gynostemma - cięte
Gynostemma (brak polskiej nazwy), podobnie jak żeń-szeń, to jedno z podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej. Należy do cenionych surowców adaptogennych i tonizujących zalecanych przede wszystkim osobom szczególnie narażonym na długotrwały stres jako środek podnoszący naturalną odporność organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Początki medycyny indyjskiej, czyli ajurwedy (ayurveda), sięgają XII w. p.n.e. Jej nazwa wywodzi się z połączenia dwóch słów oznaczających „wiedzę o życiu”. Podobnie jak w przypadku medycyny chińskiej, ajurweda łączy pojęcie zdrowia z warunkiem zachowania równowagi między koncepcją ciała (aspekt fizyczny), umysłu (aspekt psychiczny) oraz duszy (aspekt duchowy). Mimo iż pozostaje systemem alternatywnym wobec lecznictwa konwencjonalnego, Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie uznaje ją za naukę medyczną.
Ajurweda, obok chirurgii, medytacji i masaży mających na celu przywrócić prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zbilansowany przepływ energii przez wszystkie układy ciała, uwzględnia szeroko pojęte stosowanie roślin leczniczych gwarantujących pomyślne zakończenie terapii. Uwzględnia takie obszary działań jak interna, pediatria, toksykologia, psychiatria oraz seksuologia. Wykorzystuje liczne zioła o wszechstronnych właściwościach, miedzy innymi przeczyszczających (np. senes), wzmacniających i adaptogennych (ashwagandha), wspomagających trawienie (asafetyda, imbir), przeciwbakteryjnych (kolendra, goździki), czy afrodyzjaków (cynamon cejloński, kardamon).
Ajurwedyjskie metody leczenia uwzględniają praktyczne zastosowanie blisko 700 gatunków roślin leczniczych przynoszących ulgę w schorzeniach żołądka i układu trawiennego, jelit, płuc i układu oddechowego, systemu krążenia, chorobach skórnych, urazach (np. złamaniach kości), ukąszeniach i pogryzieniach przez jadowite owady i gady, zaburzeniach czynności seksualnych, jak również nerwicach i zaburzeniach zdrowia psychicznego. W celu profilaktyki prozdrowotnej ajurweda zaleca stosowanie ziół na co dzień, choćby w postaci urozmaicającej dietę. Stąd wywodzą się słynne indyjskie mieszanki przyprawowe typu masala (chana masala, garam masala i tandoori masala), stanowiące kompozycje aromatycznych ziół z dodatkiem anyżu gwiazdkowego, kozieradki czy czarnuszki. Prażone na ogniu uwalniają olejki eteryczne i substancje czynne aktywnie oddziałujące na ludzki organizm, a przy okazji nadają unikalnego charakteru indyjskim potrawom.